Un total de 835.000 euros i 26 obres executades, balanç del primer PIFS
Tots els ajuntaments de les comarques El Valle de Ayora i El Rincón de Ademuz han aconseguit concloure a temps les 26 actuacions realitzades amb càrrec al primer Pla d'Inversions Financerament Sostenibles (PIFS), amb un nivell de compliment del 100%. El PIFS va ser un programa d'ajudes als municipis que el president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, va crear gens més accedir al càrrec amb els 70 milions d'euros de romanent no gestionats per part de l'anterior equip de govern provincial perquè, en lloc d'acabar en els bancs, s'invertira directament en el benestar dels valencians i les valencianes.
Aquesta decisió va suposar per als 7 municipis de cada una de les comarques una injecció addicional de més de 835.000 euros amb la qual poder dur a terme aquelles obres que consideraven necessàries per a millorar la qualitat dels serveis i infraestructures del municipi, però que inicialment s'havien quedat fora dels seus pressupostos per falta de disponibilitat econòmica, malgrat tractar-se en molts casos de reivindicacions històriques.
Els ajuntaments van tenir un primer termini d' un parell de mesos, entre octubre i desembre de 2015, per a presentar els projectes i, una vegada adjudicades les obres, disposaven de temps fins al 31 de desembre de 2016 per a executar-les, amb un termini addicional de 10 dies per a justificar que les actuacions s'havien realitzat i pagat. Tot un repte per a la Diputació i per als consistoris que, malgrat l'ajustat, s'ha saldat amb un 100% d'execució. En paraules de Rodríguez, "aquest nivell d'execució, que es similar en totes les comarques valencianes, demostra el potencial del municipalisme i que la maquinària institucional pot donar una resposta ràpida a projectes que mereixen la pena".
Resoldre "problemes reals"
Els 350.000 euros finalment invertits a través del PIFS en El Valle de Ayora i els 485.698 euros de El Rincón de Ademuz han servit per a millorar l'asfaltat dels carrers, les xarxes d'aigua potable, les canalitzacions per a evitar inundacions o l'accessibilitat de les voreres i els edificis públics, però també per a rehabilitar escoles i centres socials, adequar instal·lacions esportives o millorar l'equipament i els serveis en general dels ajuntaments i municipis.
Per tipus d'inversió, de les 13 actuacions realitzades en El Valle de Ayora destaquen les destinades a millorar les xarxes de proveïment d'aigua i de sanejament, que han suposat un 38%, i les dutes a terme en la via pública, que representen el 31%, entre reurbanització i asfaltat de carrers i actuacions en zones verdes. La resta d'obres s'han centrat en el desenvolupament o millora d'equipaments culturals, socials i administratius.
En El Rincón de Ademuz, on també s'han dut a terme un total de 13 actuacions, el 54% s'han destinat a la rehabilitació i adequació funcional i en matèria d'accessibilitat d'instal·lacions i edificis, així com a la intervenció en equipaments esportius i socials. La resta d'actuacions es distribueixen a parts iguals entre intervencions en xarxes de proveïment i sanejament d'aigua i obres de reurbanització de carrers.
En resum, "actuacions que escapen del concepte d'obres faraòniques d'una altra època i se centren a resoldre problemes reals dels ciutadans, en molts casos reivindicacions dels ajuntaments que portaven anys sense atendre's, bé per falta de recursos o simplement per desinterès", explica el president de la Diputació, Jorge Rodríguez. "El més destacat del balanç global del PIFS és que, més enllà de les bones intencions, hem aconseguit passar de les paraules als fets i, a més de concedir als alcaldes i alcaldesses l'autonomia per a decidir les inversions, s'ha aconseguit que les inversions s'executen i hui siguen realitats que poden gaudir els veïns i veïnes dels municipis valencians".