elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La plataforma de gestió de fluxos turístics de la Diputació de València s'alça amb el premi ‘Digital Tourist 2024’

La plataforma de gestió de fluxos turístics de la Diputació de València s'alça amb el premi ‘Digital Tourist 2024’
  • El programa Connecta València de la institució provincial es basa a promoure rutes per a redirigir el turisme cap a territoris despoblats, valent-se de sensors intel·ligents i activitats de gamificació

MÉS FOTOS
La plataforma de gestió de fluxos turístics de la Diputació de València s'alça amb el premi ‘Digital Tourist 2024’ - (foto 2)

La iniciativa Connecta València, desenvolupada per l'àrea d'Informàtica de la Diputació en col·laboració amb València Turisme per a gestionar fluxos turístics valent-se de sensors intel·ligents, ha sigut reconeguda amb el premi Digital Tourist 2024, la gal·la final del qual s'ha celebrat este matí a Benidorm després de dos jornades de treball a través de trobades professionals.

L'objectiu principal d'este programa, la primera fase del qual està ja implementada, és facilitar el flux de visitants des de les zones més saturades a altres municipis en risc de despoblació, emprant analítica i predicció de dades, juntament amb tècniques de ludificació per a millorar l'experiència de les persones visitants.

El diputat d'Innovació, Juan Ramón Adsuara ha sigut l'encarregat d'arreplegar un reconeixement “que ve a demostrar que l'aplicació de Tics en la gestió pública és capaç, no sols de millorar els processos existents, sinó obrir nous escenaris que es traduïxen en accions innovadores dirigides a la ciutadania”, ha explicat el propi Adsuara.

Així mateix, el diputat ha destacat “la transversalitat d'este projecte, en el qual l'àrea d'Informàtica ha treballat de manera conjunta amb el personal t*é*cnico de Turisme i de Despoblació, amb una màxima coordinació i una absoluta alineació en els objectius”.

El guardó el concedix l'Associació Ametic, la qual agrupa el sector de la indústria digital a Espanya, i el jurat està encapçalat per Enrique Martínez, president de Segittur, entitat dependent del Ministeri d'Indústria i Turisme.

El projecte

El projecte Connecta València és una iniciativa de la Diputació de València, liderada per la seua àrea d'Innovació a través de la secció de ciutats intel·ligents, en col·laboració amb la marca provincial València Turisme i el departament de Desenvolupament Rural de la institució provincial.

L'estratègia està formada per tres subprojectes, el primer dels quals, ja implantat, analitza l'impacte de la mobilitat en el medi ambient a través del desplegament d'un ampli nombre de sensors intel·ligents que arrepleguen dades de mobilitat, medioambientals i meteorològics i els envien a través d'una xarxa pròpia sense fil.

El projecte està cofinançat per Red.es, entitat adscrita al Ministeri per a la Transformació Digital i de la Funció Pública a través de la Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial amb el cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional FEDER a través del Programa Operatiu pluriregional d'Espanya (POPE), i està sent executat per l'empresa Tradia (grup Cellnex Telecom).

El objectiu final és analitzar totes estes dades per a aconseguir millores en la gestió turística de la mobilitat i de l'impacte sobre les zones de saturació, vigilant aspectes com la qualitat de l'aire, el soroll o la meteorologia.

Pròximes fases

Una vegada implementat este primer pas, la plataforma s'integrarà en la plataforma de país dut a terme per Segittur, per a integrar-se a tots els nivells funcionals i poder fer ús dels mòduls comuns.

D'altra banda, la Diputació apostarà per la gamificació com un mode de motivar a la redirecció de fluxos turístics, utilitzant tecnologia blockchain per a gestionar recompenses basades en la gestió d'una moneda local associada a la generació d'una identitat digital.

D'esta manera, el propòsit és aconseguir una reducció de saturació de punts d'interés, una promoció eficient a destins alternatius o d'Interior, un foment de la mobilitat sostenible i, cosa que és més important, una millora en l'experiència del visitant i del ciutadà que el rep.

La trobada

Digital Tourist està concebut com una trobada on es reunixen la indústria digital i el sector públic turístic per a debatre i compartir les experiències que oferix la tecnologia digital a Espanya, amb la participació experts de destinacions turístiques, empreses, institucions, emprenedors i usuaris.

Concebut a mode de jornades tècniques de treball, l'esdeveniment ha abordat assumptes com l'estat actual de la Intel·ligència Artificial (IA) Generativa, la Plataforma Intel·ligent de Destins com a infraestructura pública digital o les estratègies dels destins per a conéixer als seus turistes mitjançant IA.

L'esdeveniment culmina amb la VI Edició dels “Premis Digital *Tourist”, que identifiquen, valoren i reconeixen els millors projectes i experiències de l'aplicació de les tecnologies digitals en l'àmbit del turisme i la seua implementació en la indústria, les institucions i els organismes públics.

Pujar