Misterbianco (Sicília): destinació del projecte Erasmus+ KA1
L’IES Josep Segrelles d’Albaida va iniciar fa anys el seu procés d’internacionalització educativa amb projectes Comenius, eTwinning i Erasmus de la Unió Europea. Aquesta aventura inicia una nova fase i un nou projecte.
Al llarg del present curs el nostre centre està immers en el desenvolupament d’un nou projecte Erasmus + KA1 “A STEP FORWARD: MORE DIGITAL, GREENER AND MORE INCLUSIVE”. Es tracta d’un programa de mobilitat del professorat per a la seua formació en tres àmbits: el canvi metodològic centrat en la digitalització, la conscienciació mediambiental, la diversitat i l’enfocament inclusiu en el sentit més ampli.
Ens formen per a transformar. Aquesta es la nostra finalitat, formar-nos per adquirir eines i actituds necessàries per poder transformar el procés d’ensenyament-aprenentatge, és a dir, iniciar un nou camí amb un enfocament diferent que ens permeta seguir millorant la nostra pràctica educativa i la qualitat docent al nostre centre.
La setmana del 5 a l’11 de març quatre professores del nostre centre van realitzar la primera mobilitat a altre centre de la Unió Europea, concretament a l’Istituto Comprensivo Aristide Gabelli, situat a Misterbianco (Catània, Sicília). L’activitat duta a terme, job shadowing, consistia a acompanyar el professorat a diferents activitats. Han assistit a classes de diverses assignatures (anglés, italià, espanyol, teatre, història...) on han interactuat amb professorat i alumnat, integrant-se totalment en l’ambient. També han observat de prop l’organització del centre i han participat en activitats específiques, com la gravació d’un podcast i la celebració del dia de la dona el dimarts 8 de març.
L’elecció del centre Aristide Gabelli va estar determinada per ser un centre capdavanter en dos aspectes educatius en què estem molt interessats: la inclusió, la digitalització i la metodologia CLIL. La inclusió consisteix a integrar en un grup ordinari alumnat amb necessitats educatives especials, tant lleus com greus, que requereixen una atenció molt més personalitzada, com una alumna amb discapacitat auditiva i un alumne autista. Pel que fa al CLIL, es tracta d'una metodologia basada en l'aprenentatge de les llengües estrangeres a través de l'ensenyament de matèries comunes com les ciències naturals o la història. Això permet que el professorat tinga un major abast quant al contingut i al llenguatge que pot ser emprat en el dia a dia. CLIL també permet implementar un enfocament transversal de l'ensenyament més inclusiu.
Aquesta experiència en l’àmbit internacional ha estat molt enriquidora, hem aprés molt d’ inclusió i digitalització en l’ensenyament de llengües. La dinàmica del curs ha inclòs molta reflexió analítica sobre el disseny més adequat de materials, així com sobre les diverses estratègies didàctiques amb l’objectiu de millorar l’eficiència pedagògica, sense deixar de banda la inclusió de l’alumnat amb necessitats educatives especials.
Donem per finalitzada aquesta primera part del projecte KA1 amb l’Istituto Aristide Gabelli, tot i que, el proper mes de setembre serem nosaltres qui rebrem els companys italians a l’IES Josep Segrelles.
Twitter (@sepiegob); Facebook (ErasmusPlusSEPIE); Instagram (@sepie_gob); YouTube (SEPIE); TikTok (@sepiegob);