Meliana es confirma com el municipi que millor separa els residus
En l’última assemblea de l’Entitat Metropolitana de Tractament de Residus (EMTRE) es va facilitar als diferents municipis l’estudi de caracterització dels residus del primer semestre del 2024 aplicat només a les fraccions d’orgànica i de resta, o tot en un, que són les que tracta el dit consorci en les seues plantes. A banda hi ha les recollides d’envasos lleugers i de paper i cartró que fa Ecoembes, o la de vidre que gestiona Ecovidrio, que no formen part de l’estudi. D’acord amb l’anàlisi, Meliana es confirma com el municipi que més i millor separa aquestes dos fraccions de tota l’àrea metropolitana, pràcticament al 50% en el total de tones anuals, gràcies al sistema de recollida porta a porta implantat pel govern anterior a final del 2022. Tot i que es pot concloure que la ubicació de més contenidors oberts per part del govern actual del Partit Popular ha reduït la qualitat de la fracció orgànica, que presenta ara un 25% de residus impropis.
L’estudi de caracterització dels residus elaborat per l’Entitat Metropolitana de Tractament de Residus (EMTRE), s’ha aplicat a les fraccions d’orgànica i de resta que tracta el consorci i que han entrat a les diferents plantes de l’entitat durant el primer semestre de 2024. A banda hi ha les recollides d’envasos lleugers i de paper i cartró que fa Ecoembes, o la de vidre que gestiona Ecovidrio, que no formen part de l’estudi. En aquests primers sis mesos, l’entitat metropolitana ha rebut un total de 253.471,26 tones de la fracció resta, o tot en un, i 33.648,38 tones de la fracció orgànica selectiva. Cal recordar que, pel que fa a la fracció orgànica, els objectius que marca la legislació vigent per al 2027 és de reduir fins al 15% la presència de materials impropis per tal de poder fer una reutilització i un ús adequat d’aquests residus orgànics.
Com explica Josep Riera, exalcalde de Meliana i actual regidor i diputat provincial de Compromís: “L’estudi confirma que Meliana, en proporció, és hui el municipi que més separa, i millor, de tota l’àrea metropolitana de València gràcies a la implantació, a final del 2022, del sistema de recollida dels residus porta a porta, tal com es va explicar al seu dia i s’ha anat evidenciant els últims anys”. Així, de l’estudi es desprén que aquest municipi recull pràcticament al 50% la mateixa quantitat de tones de la fracció resta (654,14 t) que de la fracció orgànica (578,02 t). A més, pel que fa a la fracció orgànica, en el cas de Meliana la caracterització de l’estudi dona un 75,30% de matèria orgànica, enfront del 58,81% de mitjana de tota l’àrea metropolitana i, per tant, més a prop de l’objectiu del 85% fixat per al 2027.
Tot i això, l’edil alerta: “El boicot i el desincentiu manifest i reiterat per part del nou govern municipal de Trini Montañana al sistema de recollida porta a porta està provocant que els resultats no siguen encara millors, com estava previst inicialment, ja que amb l’estímul i la implantació generalitzada de la recollida porta a porta estaríem hui més a prop, o fins i tot ja s’haguera superat, l’objectiu del 85% de matèria orgànica que marca la legislació”. Aquesta és una conclusió que es pot extraure de l’estudi de valorització. De fet, de l’anàlisi de la fracció orgànica de Meliana es desprén que hi ha un 25% de materials impropis: un 9,9% de fracció resta, un 5,33% d’envasos lleugers, un 3,64% de material de punt net o ecoparc, un 2,29% de tèxtil, un 1,76% de vidre o un 1,70% de paper i cartró. Mentre que en el cas de la fracció resta, o tot en un, trobem: un 36,01% d’orgànica, un 13,56% de material de punt net o ecoparc, un 9,45% de paper i cartró, un 9,28% d’envasos lleugers, un 8,97% de tèxtil o un 5,18% de vidre.
Aquestes dades s’expliquen per l’augment dels contenidors oberts als carrers de Meliana amb l’arribada del Partit Popular al govern municipal. Per exemple, es pot comprovar que en els contenidors marrons d’orgànica es dipositen residus de tota classe, mentre que en els contenidors verds de resta proliferen les bosses sense separar. És per això que el regidor valencianista insta l’alcaldessa Trini Montañana perquè aplique el Pla local de gestió de residus i assimilables aprovat en 2021 i que pose en funcionament les àrees tancades de contenidors planificades pel govern anterior i que porten més d’un any de retard.
Finalment, Riera conclou: “De l’anàlisi del conjunt de les dades de tots els municipis de l’àrea metropolitana de València, es constata que el sistema de recollida porta a porta és el més efectiu i eficaç per tal d’assolir els objectius fixats per la legislació i aconseguir una millor separació i gestió dels residus sòlids urbans”. Així, cal destacar que hi ha dos municipis, Aldaia i Quart de Poblet, que amb el sistema de contenidors oberts obtenen també una proporció que s’acosta al 50% de fracció resta i de fracció orgànica, com en el cas de Meliana, però on el percentatge d’impropis en la fracció orgànica, d’un 50%, és molt superior al del municipi de l’Horta Nord (25%), concretament el doble.