El Magnànim edita el manual Ars Conscribendi Epistolas, de Pedro Joan Núñez de Valencia
El llibre inclou el seu mètode de redacció de cartes del segle XVI, inèdit fins ara, i una edició crítica
La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació acaba de publicar Ars Conscribendi Epistolas, editat per Juan Mª Núñez González i Toribio Fuente Cornejo. L’obra inclou el mètode de redacció d’epístoles (carta en llatí), fins ara inèdit, de l’hel·lenista Pedro Joan Núñez de Valencia. El llibre és el número 14 dins de la col·lecció Estudis Clàssics, que dirigeix el poeta Jaime Siles, i el disseny de la col·lecció va a càrrec d’Ortogràfic.
El gènere epistolar i Pedro Joan Núñez de Valencia
Pedro Joan Núñez de Valencia (així signa en les seues quatre cartes autògrafes) és l’hel·lenista hispànic més important del segle XVI, catedràtic d’arts i llengües clàssiques de les universitats de València, Saragossa, Lleida i Barcelona.
L'epístola va constituir el principal mitjà de comunicació entre els erudits i diplomàtics de tota Europa, dels segles XV i XVI, la qual cosa explica la seua inclusió com a disciplina en les Facultats d'Arts, que funcionaven com a cursos preparatoris per a les altres carreres. El gènere epistolar, venerable ancestre dels nostres e-mails, va constituir en aquella època un fenomen similar al de les actuals xarxes socials.
Ars Conscribendi Epistolas (Mètode de redacció de cartes), inèdit fins ara, s'ha transmés en diversos manuscrits conservats en biblioteques de Barcelona, Madrid, València i Saragossa. El tractat és, un dels cursos que va impartir Nuñez de Valencia en les universitats esmentades, i que ell, potser, no va pensar publicar en forma impresa. D’imprimir-lo s’encarregaria un col·legi de jesuïtes de Saragossa, que van editar un resum, i un altre famós impressor valencià, d’origen holandés, Felipe Mey, qui, probablement, ho utilitzava en les seues classes de retòrica en la Universitat, la seua altra faceta professional.
Els editors
Juan Mª Núñez González es va llicenciar en Filosofia i Lletres (Secció de Clàssiques) en la Universitat de Salamanca. Es va doctorar en la de Valladolid, on ha sigut Professor Titular de Filologia Llatina i, des de 1994, és catedràtic de la mateixa especialitat en la d'Oviedo. És autor de diversos llibres i nombroses publicacions sobre retòrica i literatura llatina, clàssica i renaixentista.
Toribio Fuente Cornejo, es va llicenciar i va doctorar en Filologia Romànica en la Universitat d'Oviedo, on exerceix, des de 1993, com a professor titular d’aquesta especialitat. És autor de diversos llibres i nombroses publicacions sobre literatura medieval i de lingüística romànica.