El Govern descarta el tancament de Cofrentes per a 2021 i l'ajorna fins al 2030
Compromís lamenta “la falta de sensibilitat” del Govern sobre aquest tema
El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet va traslladar al Govern central la preocupació pel manteniment actiu de la central de nuclear de Cofrentes, fent seues les paraules del portaveu adjunt de Compromís en les Corts Valencianes, Juan Ponce, que incidia en què “"si no volem tindre un Fukushima valencià, la central nuclear de Cofrents ha de tancar l'any vinent, en 2021. Cal recordar que en la passada legislatura, a proposta dels grups parlamentaris que fan costat al Govern del Botànic, es va aprovar una iniciativa perquè el Consell exigira al Govern central el tancament i desmantellament de la central de Cofrents. Ara, quan queda un any per a la data de la fi del funcionament de la nuclear valenciana, l'empresa explotadora del subministrament, Iberdrola, està maniobrant per a allargar la llicència fins a 2030".
Des de Compromís es va recordar que Cofrents té les piscines del combustible usat plenes de residus nuclears. Això significa que els residus que es generen cada dia, han d'eixir d'eixes piscines al Magatzem Temporal Individualitzat (ATI) que està situat a la intempèrie, al costat de la central, a poc més d'un quilòmetre del poble i a uns 200 metres del riu Xúquer, que rega i dóna beure a l'àrea metropolitana de València i, fins i tot, a una gran part de la província. Tot amb els riscos mediambientals i per a la salut de les persones que això implica.
La formació valencianista també va voler posar en coneixement del Govern el suport al col·lectiu Tanquem Cofrents, que està patint les pressions d'Iberdrola després de denunciar a alguns membres de l'entitat, aprofitant la Llei Mordassa, que van penjar una pancarta en l'embassament de Contreras, coincidint amb el sisé aniversari de la catàstrofe de Fukushima. Aquestes persones, dos membres de Tanquem Cofrents, s'enfronten ara a elevades multes, mentre l'elèctrica fa caixa i no deixa d'enriquir-se a costa dels riscos associats al funcionament de l'obsoleta central nuclear.
Mulet va preguntar al Govern quan es va clausurar la central de Confrents
La resposta del Govern s'ha limitat a exposar que la seguretat en l'operació de les centrals nuclears és competència del Consell de Seguretat Nuclear (CSN), organisme independent de l'Administració encarregat de vigilar que el funcionament d'aquestes instal·lacions no represente cap risc ni per als treballadors ni per a les persones o el medi ambient. El CSN és l'encarregat d'elaborar els informes sobre seguretat de les centrals, que precedeixen, amb caràcter vinculant en tal matèria, a la corresponent autorització del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.
Amb aquests condicionants, s'assenyala que els propietaris de les centrals i l'Empresa Nacional de Residus Radioactius van signar, al març de 2019, un Protocol que conté el calendari de tancament ordenat de les instal·lacions, amb base a l'horitzó temporal contemplat en el Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima i en base, també, a les sol·licituds de renovació de les autoritzacions per a la continuïtat de la seua explotació, l'aprovació de la qual correspon al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. Així, amb aquestes premisses, s'informa que s'estima el tancament de la central nuclear de Cofrentes per a novembre de l'any 2030.
Per a Mulet, “deixar la decisió política en decisions tècniques és d'una covardia política enorme, més quan els partits polítics que conformen el Govern, les seues sucursals valencianes ací diuen justament el contrari. És preocupant veure com alguns partits feien bandera del tancament de totes les nuclears en 2024 i han anat difuminant eixa exigència. Per això no ens donarem per vençuts i continuarem exigint programar el tancament de Cofrentes en 2021, no ens podem permetre eixos riscos diga el que diga el CSN que pot explicar que de moment no hi ha risc amb el funcionament ordinari, com tampoc existia a Fukushima abans de l'accident”.