elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Font de la Figuera, entre els municipis capdavanters en la gestió de residus

La Font de la Figuera, entre els municipis capdavanters en la gestió de residus

    La Font de la Figuera ha liderat, aquests 4 anys, els municipis del COR en el desenvolupament d’activitats tendents al compliment dels objectius europeus de 2020. En 4 anys, s’han començat programes pilot de compostatge, s’ha produït una reducció substancial de tones de RUM (residu urbà mesclat) i han augmentat considerablement els nivells de reciclatge. Les activitats de conscienciació desenvolupades des de l’Ajuntament, com ara xerrades informatives, la recollida d’envasos i repartiment de fontinets durant els mesos d’estiu, la senyalització de contenidors o la posada en marxa del programa Compostaescola al CEIP Mare de Déu dels Xics, han tingut resultats positius i han sigut reconegudes per institucions com la Generalitat Valenciana o el COR.

    Des de 2016, la Font de la Figuera ha reduït les seues tones en més de 230, sent el municipi del COR on més s’ha reduït la generació de residus. Això ha fet que, tot i que en els darrers anys s’ha produït una pujada del rebut del COR per millorar l’eficiència del tractament de residus i posar en marxa els serveis d’un COR que no funcionava amb el PP (de 2 ecoparcs s’ha passat a 25 i 11 mòbils, i s’han bonificat 15.000 rebuts), la Font de la Figuera és el municipi de la Costera on menys ha pujat el rebut del COR.

    La pujada del rebut del COR ha sigut compensada amb una baixada del rebut municipal de recollida. Aquesta baixada es deu a que el COR és qui gestiona ara l’ecoparc, que abans es finançava per les fontines i fontins mitjançant la taxa municipal de recollida. El govern municipal ha sigut conseqüent i, després de la cessió de l’ecoparc al COR, ha rebaixat els impostos municipals.

    Programa pilot

    La Font de la Figuera ha protagonitzat una de les iniciatives més importants del COR en aquesta legislatura de canvis. 62 famílies de la Font de la Figuera, junt a diversos bars i restaurants, formen part del programa de compostatge domèstic. Aquestes famílies veuran reduït el seu rebut del COR com a premi, premi que s’acumula a la bonificació per l’ús dels ecoparcs. El programa de compostatge domèstic de la Font de la Figuera ha sigut una prova del COR que ha inspirat el programa de compostatge domèstic per als 93 municipis que el conformen, i que espera comptar amb 2000 famílies compostant en el mitjà termini. Aquest programa, que és una aposta personal de l’alcalde de la Font de la Figuera i vice-president del COR, ha sigut el precedent d’activitats com el programa d’illes de compostatge (la Font de la Figuera en tindrà una prop del futur ecoparc), o l’Estratègia de Biorresidus del COR, aprovada per unanimitat i que construirà quatre plantes de biorresidus repartides al llarg i ample de les nostres cinc comarques.

    Nou ecoparc

    El poble comptarà amb un nou ecoparc, al polígon, junt als magatzems municipals. L’Ajuntament va proposar el canvi d’ubicació de l’ecoparc, per tal de millorar el servei, l’accessibilitat i facilitar a les veïnes i veïns la possibilitat de reciclar. La Font de la Figuera comptarà amb un ecoparc amb prestacions de municipi gran. Amb una inversió de 469.575 euros, IVA inclòs, ampliarà les seues hores de serveis i la quantitat i tipus de residus a recollir. La Font de la Figuera, per tant, comptarà amb una nova inversió que dinamitzarà el polígon i facilitarà a veïns i empreses un major compromís amb el Medi Ambient.

    L’ecoparc de la Font de Figuera, a més, tindrà associat una illa de compostatge que, al menys, tractarà els biorresidus de 700 fontines i fontins. Es construirà al llarg de 2019, junt a altres 16 a altres municipis del COR.

    Pujar