Divalterra fomenta l'adhesió al Pacte d'Alcaldes i oferirà assistència als municipis associats
La Diputació de València, a través de la seua empresa pública Divalterra, fomenta l'adhesió dels municipis de la província al Pacte d'Alcaldes i oferirà assistència i ajuda tècnica per a avançar en la lluita contra el canvi climàtic.
La proporció dels municipis de la província adherits a aquest pla ha evolucionat notablement. El percentatge és molt major al registrat en 2015, quan en el mes de gener estaven associats un total de 17 municipis.
Divalterra, en coordinació amb l'Àrea de Medi Ambient de la Diputació, ajudarà als municipis a engegar accions per a la mitigació i adaptació al canvi climàtic. Es tracta d'eines i mecanismes de diagnòstic, prescripció, acció i control de desenvolupament local.
En aquest sentit, la gerència de Divalterra, Agustina Brines i Víctor Sahuquillo, ha comentat que sota les directrius de l'Àrea de Medi Ambient de la Diputació, 'Divalterra treballarà en el desenvolupament del Pacte de les Alcaldies pel Clima i l'Energia, fixant l'atenció en les entitats locals que, per la seua pròpia estructura i naturalesa, tenen difícil l'execució d'accions coordinades i efectives per a lluitar contra aqueix gran monstre que és el canvi climàtic '.
Així mateix, Brines ha afirmat que la lluita contra la variació global del clima 'és el major desafiament en matèria mediambiental de la història moderna del nostre planeta. Per això, els gestors públics hem d'estar al capdavant, des dels ajuntaments més xicotets fins a la més gran i poderosa de les institucions'.
A més, el 1% de l'import dels Planes Provincials d'Obres i Serveis (PPOS) de la Diputació de València es reparteix entre els municipis subscrits al Pacte d'Alcaldes amb la finalitat de fomentar l'adhesió dels ajuntaments.
El Pacte d'Alcaldies pel Clima i l'Energia és el principal moviment europeu en el qual participen les autoritats locals i regionals assumint el compromís de reduir les emissions de CO2 en un 40% abans de 2030, a més de millorar la seua eficiència energètica, utilitzar fonts d'energia renovable en els seus territoris i desenvolupar mesures per a adaptar-se a les conseqüències del canvi climàtic.
Aquest compromís ha evolucionat notablement des de 2015, any en el qual la Comissió Europea va llançar el nou acord per al clima i l'energia i es van definir els seus tres pilars que complementen el del 2008: l'atenuació, l'adaptació i un canvi de model energètic basat en una energia segura, sostenible i assequible.
Pacte de les Alcaldies pel clima i l'energia
Els municipis adherits al Pacte de les Alcaldies pel clima i l'energia obtindran un major estalvi energètic i, per tant, un major estalvi econòmic. Per a això, es pretén reduir el consum energètic, optimitzar els recursos i augmentar l'eficiència. Un altre dels beneficis d'aquesta acció sostenible serà que permet conéixer els sectors amb major impacte sobre l'escalfament global.
Per a desenvolupar aquest compromís sostenible es realitzarà, en primer lloc, un diagnòstic de la situació, que consistirà en un inventari d'emissions, del que es desprendran millors àmbits d'actuació i oportunitats per a crear un programa d'accions estratègiques.
El Pla d'acció per a l'estratègia sostenible inclourà l'estratègia a seguir i objectius clars fins a 2030, a més dels compromisos ferms dels municipis en planificació urbana, transport i mobilitat i contractació pública. Igualment, el pla arreplegarà mesures detallades per als 3-5 anys posteriors que incloguen les accions definides en l'estratègia amb el calendari d'execució, l'estimació de costos, l'estimació d'estalvi energètic/augment de la producció d'energia renovable i l'estimació de la reducció de CO2 associada al mateix.