La Diputació de València subvenciona la restauració de l'Església de San Miguel Arcángel d'El Collado
L'àrea de Cooperació Municipal que dirigix Natàlia Enguix concedix una subvenció de 166.000 euros a l'Arquebisbat per a reparar la façana, el campanar i l'antic rellotge del temple d'esta aldea d'Alpuente
La corporació provincial invertirà cada any més de mig milió d'euros en el programa de recuperació de patrimoni eclesiàstic
La Diputació de València ha concedit una subvenció directa de 166.000 euros a l'Arquebisbat per a consolidar i restaurar l'església parroquial de San Miguel Arcángel d'El Collado, aldea d'Alpuente. L'ajuda s'emmarca en el programa de recuperació de patrimoni eclesiàstic de l'àrea de Cooperació Municipal que dirigix la vicepresidenta Natàlia Enguix, que té previst invertir més de mig milió d'euros anuals en este tipus d'actuacions en monuments de gran valor arquitectònic i cultural.
Enguix explica que esta línia de subvencions “es gestiona directament a través de l'Arquebisbat de València, ja que els edificis són de titularitat eclesiàstica i les reparacions no les pot realitzar qualsevol entitat ni aplicar-se per concurrència competitiva”. La vicepresidenta primera i responsable de Cooperació Municipal afig que l'objectiu de les inversions és “protegir monuments de gran valor històric i cultural, que són al mateix temps espais d'encontre social en els nostres municipis i comarques, cas d'esta església que és un punt de trobada clau en una aldea amb poc més de 40 habitants”.
En este sentit, l'alcaldessa d'Alpuente, Itziar Méndez, agraïx “l'esforç per part de la Diputació i de l'Arquebisbat per a conservar i cuidar el nostre patrimoni local, fonamental per a la reactivació de la vida social i cultural del nostre poble i les seues aldees”. “Una vegada més, la Diputació demostra que està ací per a atendre les necessitats dels municipis xicotets i que és una institució imprescindible per a les comarques d'interior”, afig Méndez.
El temple de San Miguel Arcángel d'El Collado va ser construït en 1796 i en l'actualitat presenta una deterioració significativa. L'actuació finançada per la Diputació pretén, en una primera fase, detindre la deterioració, consolidar l'estructura i retornar l'estètica original a la façana principal i el campanar. “La restauració de monuments històrics té un impacte positiu no sols en termes de conservació patrimonial, sinó també en la millora de l'entorn urbà i rural”, assenyala la vicepresidenta Enguix.
L'antic rellotge i el retaule gòtic
Els treballs subvencionats en esta església considerada Bé de Rellevància Local inclouen el sanejament, neteja i reparació de les superfícies, forats i elements decoratius; la col·locació de malles per a evitar l'accés de coloms que embruten i deterioren l'edifici; l'aplicació de pintura i un tractament hidrofugant; i la restauració de l'antic rellotge de la façana, canviant el sistema intern per un elèctric.
La primera fase de la intervenció ha de realitzar-se amb urgència a causa de l'avançada deterioració tant de la façana com del campanar, que posa en risc la seguretat de l'edifici. També s'actuarà en els béns mobles que alberga el temple, cas del retaule gòtic de l'altar, un conjunt atribuït a l'artista valencià Miguel Alcanyis datat a principis del segle XV. Encara que el retaule va ser salvat de la destrucció durant la Guerra Civil i presenta una disposició no original, continua sent una peça d'enorme valor històric i artístic.
En resum, l'objectiu del finançament provincial és garantir la seguretat estructural, conservar un edifici amb segles d'història i preservar les condicions adequades per al culte religiós en l'aldea d'Alpuente, a la comarca de la Serranía. En este sentit, la vicepresidenta Enguix apunta que l'església d'El Collado “no sols té una funció religiosa, sinó que actua com a espai de reunió de la comunitat, amb la celebració d'esdeveniments socials, religiosos i culturals”.
L'actuació que l'Arquebisbat durà a terme a l'Església de San Miguel d'El Collado forma part del programa de recuperació del patrimoni eclesiàstic de la Diputació, que enguany finançarà treballs en els temples de Silla, Massalavés, Benavites, Llíria, La Punta i Oliva. La Diputació que presidix Vicent Mompó també ha portat de tornada esta legislatura les ajudes per a recuperació de patrimoni civil, amb una dotació de huit milions d'euros que gestiona igualment l'àrea de Cooperació de Natàlia Enguix.
El mateix Mompó ha posat com a exemple estes actuacions en matèria de patrimoni a l'hora d'assegurar que la Diputació “continuarà treballant al costat dels ajuntaments per a garantir la resposta immediata i l'ajuda als municipis afectats per la dana, sense oblidar els projectes de present i de futur de la resta de municipis de la província, que tenen esta institució a la seua disposició per a tot el que necessiten”.