La Diputació destina 850.000 euros per a subvencionar treballs de Memòria Democràtica d’ajuntaments i associacions
Natàlia Enguix manté la partida per a obres d’inhumació i espais dedicats a la memòria impulsades pels consistoris i recupera la dotació per a les associacions memorialistes
Ja està obert el termini per a presentar les sol·licituds dels ajuntaments i associacions memorialistes de la província de València a les ajudes de la Diputació pel que fa a Memòria Democràtica. L’àrea que dirigix la vicepresidenta, Natàlia Enguix, ha destinat en l’actual pressupost (i en el de 2025, ja que hi ha projectes que s’allarguen més d’un any) una partida per import de 702.000 euros per a ajuntaments i 150.000 euros per a associacions.
La partida destinada a ajuntaments preveu subvencionar la construcció d'obres funeràries amb destinació a la inhumació de les restes cadavèriques que hagen sigut prèviament exhumades de fosses comunes; la instal·lació d'elements testimonials o explicatius en reconeixement d'edificis, llocs i espais geogràfics vinculats a la memòria històrica; o el condicionament i restauració d'edificis, instal·lacions, llocs i espais geogràfics vinculats a la guerra o la repressió política i social posterior.
Per la seua part, la convocatòria de subvencions per a associacions recull 150.000 euros i es convoca per primera vegada des de 2017. Les activitats subvencionables són els homenatges a persones i esdeveniments de memòria històrica i democràtica valenciana; la difusió i formació en congressos, publicacions o projectes educatius i artístics, per exemple; o la conservació, estudi i difusió del patrimoni documental.
Les subvencions, que es regixen pel procediment de concurrència competitiva, són compatibles amb la percepció d'altres ajudes, ingressos o recursos per a la mateixa finalitat procedents de qualssevol altra administració o ens públic o privat. La subvenció concedida en estes convocatòries, aïlladament o en concurrència amb altres subvencions, no poden superar el cost de l'activitat subvencionada. Hi ha 15 dies hàbils que compten des de l'endemà de la publicació en el Butlletí Oficial de la Província de València de l'extracte de la convocatòria. La data màxima pel que fa als ajuntaments és el 28 de març i per a les associacions el 15 d’abril.
“Pensant en el futur”
Segons la vicepresidenta, Natàlia Enguix, esta coordinació institucional “es realitza pensant en el futur. En la concòrdia de les noves generacions, que només és possible des de la reparació del mal causat i el tracte adequat de les víctimes, ja siguen directes o indirectes. Per això continuem amb la convicció fidel de subvencionar els projectes que ens arriben d'ajuntaments i entitats”.
Amb estes subvencions de 2024 i 2025, la corporació provincial ha invertit quasi quatre milions d'euros en exhumacions i anàlisis genètiques de víctimes de la guerra tant del règim franquista com del bàndol republicà, i actes i monuments memorialistes, des de la creació de la primera delegació de Memòria Democràtica de la Diputació en 2016. L'aposta per les accions de reparació i reconeixement dels represaliats s'ha traduït en estos anys en desenes de projectes desenvolupats en quasi 20 municipis, amb 1.160 víctimes exhumades i més d'un centenar identificades després de l'anàlisi antropològica i les proves d'ADN.
Cada vegada més ajuntaments se sumen als familiars de víctimes per a buscar les restes de persones desaparegudes durant i en els anys posteriors al conflicte bèl·lic. A més de les 700 víctimes exhumades a Paterna, on continuen els projectes, s'han realitzat excavacions en els cementeris d'Ontinyent, Castelló, Alcublas, Chelva, Cullera, Gilet, Rafelbunyol, Alfarb, Gandia, Higueruelas, Andilla, Utiel, Venta del Moro, Villar, Énguera, Llíria o Albaida.