Un crit de llibertat a través de la dansa
La dansa va ser, ahir, el fil conductor a través del qual es van fomentar valors com la igualtat, la convivència i la lluita contra les injustícies socials a la Casa de la Cultura.
Va ser amb un taller i un espectacle de dansa contemporània, dirigits pel ballarí i coreògraf Abel Martí Belda. L'activitat va estar organitzada per la Comissió 'Vilamarxant pels Drets Humans' i per la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Vilamarxant amb motiu del Dia Internacional contra la Violència de Gènere que tindrà lloc esta setmana (25 de novembre).
La primera cita de la vesprada va ser el taller de dansa, en el qual es va fer un xicotet repàs per diferents estils i ritmes de la història de la música, acompanyats de moviments simples i rítmics i amb alguns moments d'improvisació. L'objectiu era que els participants connectaren amb el seu cos i amb els altres. Amb el moviment, segons destacava Abel Martí, "també hem treballat la coordinació i la consciencia corporal, a més d'harmonitzar l'estat anímic mitjançant la diversió i la concentració, fomentant un pensament positiu d'integració i de convivència". I així va ser, ja que sobre l'escenari van interactuar persones de totes les edats que van passar una bona estona en companyia del director i de les ballarines que, després, interpretarien la peça de dansa contemporània programada.
El taller va transcórrer en un ambient divertit i amb la complicitat entre els participants i el públic assistent que, en acabar l'activitat, va aplaudir l'esforç fet per totes i tots.
'El crit d'Eva'
Després, va ser el moment de la representació de la peça de dansa contemporània 'El crit d'Eva'. Les intèrprets Clara Nebot, Lucía Julián, Alejandra Peris, Teresa Bellido y Gabriela Peris, de l'escola Coppelia de Castelló, van expressar la repressió patida per les dones al llarg de la història a través del seu cos i del moviment. L'obra va estar acompanyada de música en directe, interpretada per Ulises Pistolo Eliza.
L'espectacle comença amb una figura en què les ballarines simbolitzen un arbre amb pomes per, després, llançar els fruits al terra. A continuació, el moviment se centra en expressar el patiment de les dones que, pels costums i hàbits socials masclistes i patriarcals, han viscut durant segles de submissió davant els homes. L'espectacle llança, finalment, un crit a favor de la llibertat i contra les injustícies viscudes pel gènere femení durant segles.
El públic va reconéixer el bon treball d'Abel i dels artistes que estigueren en escena amb un fort aplaudiment al final de la representació i amb les felicitacions personals que els van fer arribar personalment.
Invitació a l'Avinguda
De matí, les ballarines i el director de l'espectacle van estar a l'Avinguda Dos de Maig per oferir als veïns i veïnes de Vilamarxant un xicotet extracte de l'espectacle i convidar-los a la representació que va tindre lloc de vesprada.