Les comunitats afectades pel sisme de l’Equador rebran suport psicològic
El responsable del departament de Cooperació Internacional, Emili Altur, ha mantingut una primera reunió de contacte amb el coordinador de Psicòlegs sense Fronteres, José María Toribio, qui ha soŀlicitat la coŀlaboració de la Diputació per a fer un projecte d'emergència sobre la protecció a les comunitats afectades pel sisme de l’Equador, en la província d’Esmeraldas.
Toribio ha explicat que el projecte d'emergència de l'Equador es du a terme en la zona d’Esmeraldas, al nord del país, en concret en dos campaments, on resideix una part important de la població. «El nostre treball consisteix en el suport emocional i psicològic i l'orientació legal, sobretot dirigida a dones i xiquets, que conformen la població vulnerable, i especialment a dones que pateixen violència de gènere» —ha explicat el coordinador de l'ONG. Moltes vegades, l'impacte emocional més fort no és el terratrèmol, sinó continuar vivint en el campament després de quatre mesos, ja que la gent comença a perdre les esperances» —ha dit Toribio.
A més del suport psicosocial, el coordinador ha informat al diputat que estan coordinats amb una associació local que treballa amb l'accés a drets legals perquè es recupere el dret a tindre un espai. Així es dóna una orientació legal a les persones afectades pel terratrèmol, especialment a les dones que pateixen violència de gènere.
Emili Altur ha dit que l'ajuda a aquest projecte es du a terme en coŀlaboració amb la Generalitat Valenciana, i ha ressaltat la seua importància. «Ens paregué interessant participar en el projecte de Psicòlegs sense Fronteres, una ONG solvent amb la qual ja hem treballat en dos ocasions a Bolívia en ajudes contra la violència de gènere, i en aquesta ocasió du a terme un projecte d'emergència d’importància vital per a una part de la població de l'Equador» —ha explicat Altur.
En aquesta primera reunió, Toribio ha presentat al diputat l'organització, li ha explicat les activitats que fan i ha soŀlicitat la continuïtat dels projectes que tenen el suport de la Diputació. Aquesta ONG té experiència prèvia a l’Equador, ja que el 2015 féu uns tallers de formació sobre suport psicosocial per a professionals i voluntaris que atenen persones refugiades a l’Equador.
La situació a l’Equador
El terratrèmol que afectà l’Equador el 16 d'abril causà 660 morts, més de 4.605 ferits i 720.000 afectats en sis províncies: Manabí, Esmeraldas, Santa Elena, Guayas, Santo Domingo de los Tsáchilas i Los Ríos. La prioritat del projecte se centra en la protecció de la població més vulnerable, ja que les necessitats en aquest sector continuen sense cobrir per a unes 200.000 persones. Un informe de maig de les Nacions Unides sobre la violència de gènere a l’Equador després del terratrèmol indica que l'emergència augmentarà de significativament els nivells de vulnerabilitat de dones i xiquetes en situacions de risc. La seua protecció és prioritària per raó de l'alt índex de violència de gènere de l’Equador, on el 60% de les dones han patit abusos.
Activitats del projecte d'emergència
Psicòlegs sense Fronteres començaran unes quantes activitats en el marc del projecte. En primer lloc, es formaran mediadores comunitàries en protecció, una activitat dirigida a les dones dels albergs i campaments, les quals es formarà en primers auxilis psicològics, mediació en conflictes, drets bàsics davant de la violència de gènere i animació infantil. S'habilitaran també espais segurs per a l'educació no formal i l’animació dels xiquets dels albergs i campaments, que comptaran amb dues mediadores formades en aquesta activitat. D'altra banda, es crearà un servei d'acolliment, acompanyament psicosocial i assessorament legal, el qual atendrà les persones en situació de vulnerabilitat, especialment les dones en risc per violència de gènere. Finalment, aquest projecte inclou orientació jurídica i social a les comunitats afectades pel terratrèmol amb tallers informatius coŀlectius, i també té una advocada per a fer tràmits específics i representar persones que es troben amb dificultats per a reclamar els seus drets.
Psicòlegs sense Fronteres
Psicòlegs sense Fronteres és una organització no lucrativa d'acció humanitària, lliure i desvinculada d'interessos partidistes i econòmics que reuneix professionals i estudiants de psicologia, així com gent de professions afins interessada en prestar els seus coneixements i la seua ajuda desinteressadament.
Les seues activitats es dirigeixen a l'acció humanitària, l’emergència, l'educació per al desenvolupament, la sensibilització, la incidència política, la mobilització social, els projectes de cooperació al desenvolupament, el codesenvolupament, els drets humans, gènere i desenvolupament i salut. Desenvolupa projectes a Bolívia, Colòmbia, Haití i Nicaragua.
Entre els objectius d'aquesta ONG destaquen tres. En primer lloc, aportar una assistència psicològica a persones que pertanyen a poblacions o grups marginats socialment, econòmicament o culturalment. El segon objectiu és actuar amb poblacions afectades per cataclismes, accidents coŀlectius i situacions bèŀliques. El tercer és intervindre amb grups que necessiten una actuació especialitzada en l'àmbit de la psicologia, sense discriminació per raça, sexe, religió, filosofia o inclinació política.