elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís insta el govern de Trini Montañana a garantir la continuïtat del conservatori

Compromís insta el govern de Trini Montañana a garantir la continuïtat del conservatori
    MÉS FOTOS
    Compromís insta el govern de Trini Montañana a garantir la continuïtat del conservatori - (foto 2)

     

    Compromís insta el govern de Trini Montañana a garantir la continuïtat del conservatori

    El govern popular de Trini Montañana ha mostrat reiteradament titubejos sobre la continuïtat del conservatori professional de música de Meliana, que fou assumit per la Generalitat en el curs 2022-2023 d’acord amb el conveni signat pels governs anteriors del Botànic i de l’Ajuntament de Meliana per a quatre anys, fins al 2026. És per això que, amb temps suficient per davant, des de Compromís han instat l’alcaldessa popular perquè garantisca la continuïtat del dit conveni i del conservatori de Meliana fins que la Generalitat assumisca la totalitat del funcionament i de la plantilla del centre.

    Al llarg d’aquesta legislatura, l’actual govern del Partit Popular presidit per Trini Montañana ha manifestat dubtes en diverses ocasions sobre la continuïtat del conservatori professional de música de Meliana. És per això que des de Compromís s’ha instat l’alcadessa perquè garantisca la continuïtat del conveni vigent. Com recorda l’exalcalde i regidor valencianista, Josep Riera: “El conservatori, fins aleshores de titularitat municipal, fou assumit per la Generalitat en el curs 2022-2023 gràcies a un conveni que està en vigor fins al 2026. Per això, hi ha temps més que suficient perquè l’alcaldessa treballe conjuntament amb la Generalitat per a finalitzar el treball que vam iniciar els governs anteriors amb la finalitat de donar una resposta clara i de continuïtat als ensenyaments musicals al nostre poble i a la nostra comarca”.
    El procés del conservatori de Meliana, de pas de titularitat municipal durant 30 anys a titularitat de la Generalitat -que és l’administració que té les competències en els ensenyaments musicals-, es va produir amb quatre conservatoris més durant la legislatura anterior (Benicarló, Llíria, Altea i Novelda). Com recorda el regidor de Compromís: “Arribar a aquest punt fou un treball costós, ja que la Generalitat no tenia un mapa de centres i d’ensenyaments musicals ordenat al llarg de tot el país. Això va necessitar d’un estudi en profunditat i de l’elaboració d’un documents que en fixara les prioritats. Eixe document va determinar que Meliana es trobara entre els centres a assumir per part de la Generalitat”. El pas següent, també complicat, fou concretar el conveni que permetera fer el traspàs i la continuïtat dels conservatoris i que, alhora, garantirà els interessos dels ajuntaments, del personal dels centres i de la Generalitat mateix. Ara mateix, el conveni inclou el finançament per part de la Generalitat dels 10 professors i professores de música que encara són personal de l’ajuntament, però que presten els seus serveis en el conservatori de Meliana que gestiona la Conselleria d’Educació.
    Així, l’edil recorda: “El conveni vigent és un instrument administratiu de transició fins a la plena assumpció de tot el centre i de la totalitat del seu personal per part de la Conselleria, i això permet garantir els ensenyaments musicals en una zona amb molta demanda i, alhora, alleugerir la pressió i la demanda sobre els conservatoris de la ciutat de València”. Això ja s’ha pogut constatar en els dos cursos en què està vigent el conveni. El conservatori de Meliana ha vist com l’alumnat ha anat augmentant de manera progressiva sense haver desplegat encara el cent per cent de la seua capacitat.
    Per això, finalment Riera conclou: “Des de Compromís, només podem valorar el fet que l’actual govern municipal treballe conjuntament amb la Generalitat durant aquests dos anys que queden de vigència del conveni per a renovar-lo o per a aplicar qualsevol altra fórmula definitiva que garantisca plenament la continuïtat del conservatori professional de música de Meliana dins de la xarxa de la Generalitat. No fer-ho, suposaria un frau per al poble de Meliana i una evidència clara de la retallada dels serveis públics en un àmbit, el de la música, amb tanta tradició, arrelament i demanda a tot el país i, concretament, a l’Horta Nord”. Cal recordat també que, a Meliana, paral·lelament al traspàs del conservatori a la Generalitat, l’Ajuntament també va impulsar la creació de l’escola de música vinculada a l’Associació d’Amics de la Música de Meliana, amb la qual el govern anterior també va firmar el corresponent conveni. Una escola que també ha progressat notablement en només dos cursos.

    Pujar