Baixen la taxa del fem, l’Impost sobre Béns Immobles i l’Impost sobre Activitats Econòmiques
El ple de l'Ajuntament de Vilamarxant ha aprovat, este matí en sessió extraordinària, una baixada de la taxa del servei de recollida del fem, de l'Impost sobre Béns Immobles (IBI) i de l'Impost sobre Activitats Econòmiques (IAE). Les tres propostes han eixit endavant per unanimitat de totes les formacions polítiques amb representació municipal.
Estes baixades entraran en vigor l'1 de gener de 2018 i han sigut impulsades per l'equip de Govern amb l'objectiu de rebaixar la pressió fiscal sobre veïns i veïnes del municipi i sobre les empreses i indústries que estan assentades a Vilamarxant.
Pel que fa al servei de recollida de fem, la taxa anual es reduirà al voltant del 14% de mitjana. A més, a l'hora de la seua aplicació, es diferenciarà entre locals i plantes baixes, i la resta d'habitatges en nucli urbà. En el primer cas, la taxa anual es redueix en 24 euros, pel que fa a la resta d'allotjaments passa de 50 a 43 euros. Segons explicava l'alcalde de Vilamarxant, Jesús Montesinos, "amb este canvi de l'ordenança el que busquem és que els veïns i veïnes paguen el cost real i actual del servei, i que no hagen d'abonar ni un euro de més".
Baixada de l'IBI
La reducció de l'IBI s'aplicarà al tipus de gravamen dels béns immobles urbans, passant del 0,77% actual al 0,70%, igualant-se al que s'aplica als immobles de naturalesa rústica. El tribut ja va experimentar una reducció l'any passat, quan va passar del 0,825 al 0,77.
Amb estes noves xifres, un habitatge de uns 90 metres quadrats haurà de pagar uns 293 euros, mentre que sense esta reducció la quantitat ascendiria a 323 euros, el que suposa 30 euros menys. Per a una casa d'uns 214 metres quadrats, la reducció serà d'uns 69 euros, passant dels 755 euros amb al gravamen actual, als 686 amb la reducció.
Esta mesura ha pogut prendre's, segons Jesús Montesinos, "perquè la situació de les arques municipals ho permet i així es rebaixa la pressió fiscal, ja que este impost recau sobre la majoria de ciutadans i ciutadanes". Per la seua banda, el segon tinent d'alcalde, Eliseo Sanz, apuntava que "hem treballat per poder aplicar estes reduccions fiscals i hem aconseguit baixar este impost per segon any consecutiu, tal i com marcava la línia impositiva d'este equip de Govern, després de pujades del 25 per cent durant la passada legislatura".
Tant el portaveu de Vilamarxant Junts Podrem, Salvador Bonet, com el del Grup Municipal Popular, Ciro Ferrer, han plantejat la possibilitat que es milloren els serveis que s'ofereixen a zones considerades urbanes però que realment no estan urbanitzades, com l'àrea de disseminats de la Rodana. Al respecte, el primer edil detallava que, en eixe cas concret, es tracta d'una zona pendent d'urbanitzar des de 1989. "En 28 anys no s'ha resolt esta situació que, segurament, haurà de regular-se a través d'un Pla General d'Ordenació Urbana, sobre el qual l'equip de Govern té el propòsit de començar a treballar".
Baixada de l'IAE
Les propostes aprovades hui també beneficiaran al sector empresarial, amb la reducció de l'IAE, que recau sobre les empreses que facturen més d'un milió d'euros. Així, el coeficient aplicable passarà de 3 a 2 per a locals situats en el casc urbà i a les carreteres CV370 i CV50; i del 2,5 a l'1,5 pels que estan en la zona del polígon industrial i resta de disseminats. D'esta forma, la taxa s'apropa a la que es paga als municipis dels voltants.
Eliseo Sanz, regidor de Promoció Econòmica, explicava que "amb esta mesura donem resposta a les peticions que ens havien arribat des del sector empresarial, especialment de les empreses amb seu al polígon d'Arxilagar del Rullo. El nostre propòsit és que es generen més llocs de treball al municipi i afavorir l'arribada d'empreses a Vilamarxant".
En general, segons explicava l'alcalde "les bones dades econòmiques i el superàvit ens han permès estes baixades". A més, ha assegurat que "estes reduccions no impediran que es continuen duent endavant les inversions i projectes necessàries i previstes per a Vilamarxant".
Aprovats els comptes de 2016
Un altre punt important de l'ordre del dia ha sigut l'aprovació definitiva dels comptes generals de l'exercici 2016. Destaca el romanent de tresoreria d'estos comptes que es xifra en 3 milions 794 mil euros, amb un increment en 1 milió 700 mil euros en comparació amb l'exercici anterior i de 2 milions i mig respecte a 2012, el primer any en positiu després d'alguns exercicis amb este índex en negatiu. Açò suposa que el consistori presenta unes xifres de liquiditat i solvència òptimes. Els comptes han eixit endavant amb els vots a favor de l'equip de govern, l'abstenció de Vilamarxant Junts Podrem i el vot en contra del Partit Popular.
D'altra banda, en el ple també s'ha aprovat una modificació de crèdits amb un suplement de 15.134 euros per al condicionament i reasfaltat dels camins rurals Massaseit i Canyada Sanchis.
Moció Vilamarxant Junts Podrem
Com a últim punt, s'ha tractat una moció de Vilamarxant Junts Podrem sobre el model turístic. La formació ha proposat regular l'arrendament d'apartaments particulars d'ús turístic i la creació d'un impost sobre l'activitat turística, amb un tram municipal per contribuir a pagar totes aquelles inversions i despeses dels ajuntaments que redunden en una millora dels serveis que ofereixen als visitants.
Finalment el punt no ha eixit endavant, ja que ha contat amb l'abstenció dels regidors de Compromís i el vot en contra de PP, PSOE i els regidors no adscrits.
Totes les formacions han destacat, com aspectes positius de la moció, el treball per evitar irregularitats en el lloguer d'apartaments particulars i la necessitat de lluitar contra la precarietat laboral del sector, però no hi ha hagut unanimitat respecte a la implantació d'una taxa turística, una resolució que, ara mateix, està tractant-se a les Corts.
Al principi del ple, els portaveus del Grup Municipal Popular i de Vilamarxant Junts Podrem han plantejat la possibilitat que este tipus de sessions extraordinàries i amb punts d'urgència se celebren de vesprada perquè puguen assistir més veïns i veïnes. Jesús Montesinos ha dit que es tindrà en compte la petició però que, en este cas, han sigut els mateixos tècnics municipals els que han sol·licitat que la sessió tinguera lloc de matí, per tal de finalitzar els tràmits de publicació de les modificacions aprovades al Ple, i així, poder complir els terminis de publicació per a la seua entrada en vigor l'1 de gener de 2018.