elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Universitat Permanent tanca el curs 2021-22 amb més de mil alumnes en setanta assignatures de la Universitat d’Alacant

La Universitat Permanent tanca el curs 2021-22 amb més de mil alumnes en setanta assignatures de la Universitat d’Alacant
  • Els estudis dirigits a persones de més de cinquanta anys s’han complementat durant aquest curs amb diverses activitats extracurriculars i culturals

  • La UPUA també ha renovat el compromís pel voluntariat i l’acció social, i ha participat en tres projectes europeus en les àrees de noves tecnologies, patrimoni immaterial i alfabetització financera per a adults

MÉS FOTOS
La Universitat Permanent tanca el curs 2021-22 amb més de mil alumnes en setanta assignatures de la Universitat d’Alacant - (foto 2)
La Universitat Permanent tanca el curs 2021-22 amb més de mil alumnes en setanta assignatures de la Universitat d’Alacant - (foto 3)
La Universitat Permanent tanca el curs 2021-22 amb més de mil alumnes en setanta assignatures de la Universitat d’Alacant - (foto 4)

La Universitat Permanent de la Universitat d’Alacant (UPUA) ha celebrat aquest divendres l’acte de cloenda del curs acadèmic 2021-22. Una cerimònia que s’ha realitzat a la sala d’actes de l’aulari II i en la qual el doctor Carlos Sanjuan, uròleg jubilat, ha actuat com a padrí de la promoció 2021-22 del Diploma Sènior de la Universitat Permanent, i que han presidit el vicerector d’Estudis, Qualitat i Llengües, Francisco Torres, i Maria Amparo Aleson Carbonell, directora de la UPUA.

Durant la cerimònia, els vint-i-nou nous graduats han recollit el diploma que els acredita haver completat la seua formació en el pla d’estudis del Programa Diploma Sènior de la Universitat Permanent. En aquest curs acadèmic s’han matriculat 1.149 estudiants en més de setanta assignatures emmarcades en diverses àrees de coneixement (Arts i Humanitats, Ciències Experimentals, Informàtica, Salut i Acció Social o Ciències Socials i Jurídiques). Aquests estudis dirigits a persones de més de cinquanta anys, per als quals no s’exigeix una titulació prèvia, s’han complementat durant aquest curs amb activitats extracurriculars i culturals com el grup de teatre, els grups de conversa, les aules literàries, el club peripatètics, el grup Vers a Vers, el nou club de lectura Parlem de Llibres, o la iniciativa Gastrobades, dirigida a conèixer el nostre entorn i les localitats valencianoparlants.

El vicerector Francisco Torres ha assenyalat que «a Universitat Permanent és el més semblant al Viatge a Ítaca de Kavafis, amb un camí llarg, ple d’aventures i ple de coneixement», en el qual «el viatge és el que importa i no tant la destinació». En aquest viatge, Torres ha destacat que «a les aules de la UPUA, l’aprenentatge és omnidireccional i es multiplica a través de les aportacions de l’alumnat; ací, el concepte de classe magistral es dilueix i és on la participació mostra tot el seu potencial a través de les aportacions i l’esperit crític a les aules».

Francisco Torres també ha recordat que la UPUA i el seu alumnat «es va saber adaptar durant la pandèmia a les noves tecnologies i mantenir l’oferta de manera telemàtica», i ha manifestat que espera «recuperar l’oferta de cursos i matrícules prepandèmia d’ací a poc».

El doctor Carlos Sanjuan, uròleg jubilat, que ha actuat com a padrí de la promoció 2021-22 del Diploma Sènior de la Universitat Permanent, ha sigut l’impulsor de la campanya en pro d’una millor atenció de la banca cap a les necessitats de les persones grans a través de la campanya, «Soc major, però no soc idiota», en què va recollir més de 600.000 signatures per a aconseguir un tracte més personalitzat i adequat dels bancs per a les persones més vulnerables. Durant la cloenda ha impartit la conferència titulada «Los derechos de los mayores frente a los nuevos retos».

La directora de la Universitat Permanent de la Universitat d’Alacant, Maria Amparo Aleson Carbonell, ha apuntat en la seua intervenció que «han sigut dos anys molt durs per la pandèmia» i ha destacat que «a poc a poc hem recuperat bona part de la normalitat».

Aleson Carbonell ha assenyalat que «la UPUA ha renovat el compromís pel voluntariat i l’acció social, de manera que ha reprès els projectes de l’alumnat com el Club Euconet, de suport a les noves tecnologies, l’Observatori de Majors i Mitjans de Comunicació, el programa APAE, de suport i tutorització escolar a menors amb famílies en perill d’exclusió, o MentorsUPUA, el programa de mentoria a empreses emergents del parc científic. A més, també s’han posat en marxa noves iniciatives com el Club Heim, per a la difusió i el disseny de rutes de patrimoni o el programa NOVA, d’ensenyament d’espanyol a immigrants», en el marc del qual s’ha desenvolupat un programa específic d’ensenyament d’espanyol per a ucraïnesos.

En el camp de la investigació, la directora de la UPUA també d’assenyalat que «l’equip de la Universitat Permanent ha participat en diferents congressos i conferències, entre els quals destaca la conferència Internacional de la UNESCO World Higher Education Conference, a la qual la UPUA va ser convidada com a institució experta en ensenyament d’adults». A més, durant el curs 2021-22, ha participat en tres projectes europeus, en les àrees de noves tecnologies (SELID), patrimoni immaterial (IN-cult) i alfabetització financera per a adults (DEFINEIX) i destaca també els guardons rebuts per la UPUA aquest curs, el premi de qualitat a projectes europeus del Ministeri d’Universitats i el premi de bones pràctiques al projecte europeu TICTAC.

En la cloenda també han participat el president ixent de l’Associació d’Alumnes de la UPUA, Daniel Riera, i el nou president Rafael Arenillas.

La preinscripció per a la Universitat Permanent de la Universitat d’Alacant de cara al curs 2022-23 estarà oberta fins al 26 de juny.

Pujar