La Universitat d’Alacant celebra la gran festa de l’Asteroide
Amb la participació d’experts i amb una exposició sobre meteorits, l’Asteroid Day 2024 serà demà a la Seu Universitària Ciutat d’Alacant a partir de les 18.30 hores
Un any més, l’equip de Ciències Planetàries, del grup d’investigació Astronomia i Astrofísica de la Universitat d’Alacant (UA), commemora l’Asteroid Day, el Dia Internacional de l’Asteroide (30 de juny). Una cita oberta a tots els públics que a Alacant tindrà lloc demà dijous 27 a la sala Miguel Hernández de la Seu Universitària Ciutat d’Alacant (Avinguda Ramón y Cajal, 4) a les 18.30 hores.
Aquesta trobada, dedicada a la divulgació de l’astronomia, s’ha convertit en una oportunitat per a aficionats i curiosos que vulguen preguntar i saber més sobre els asteroides, els meteorits i el risc de col·lisió amb la Terra. Per a això, l’esdeveniment d’Alacant compta en cada edició amb experts que participen en diferents missions i projectes d’investigació relacionats amb aquests cossos rocosos que orbiten prop de la Terra.
L’Asteroid Day 2024 comptarà amb la geòloga i divulgadora Laura M. Parro, investigadora postdoctoral en Ciències Planetàries de la Universitat d’Alacant i membre de missions com DART i HERA, que farà un recorregut pels 30 anys de missions espacials a asteroides i generarà un debat sobre tot el que hem après en aquest temps.
A la recerca d’altres mons és la proposta de Victoriano Canales, el divulgador alacantí que ha participat, entre d’altres, en la missió Kepler de la NASA per al descobriment de planetes i col·labora en la cerca de meteorits a la província. Canales farà una introducció als meteorits seguida de la visita a una exposició de maquetes d’asteroides reals.
Finalment, Adriano Campo Bagatin exposarà els perills que hi ha darrere dels asteroides i cometes. El catedràtic de la UA és coordinador de l’equip de Ciències Planetàries i ha sigut membre de les missions planetàries DART, de la NASA, i HERA, de l’Agència Espacial Europea (ESA). A més, forma part del comitè coordinador de la col·laboració AIDA (Asteroid Impact and Deflection Assessment) entre ESA i NASA.
L’esperit d’aquesta jornada és respondre les preguntes i les inquietuds del públic assistent i promoure el debat entre els experts i el públic. L’esdeveniment podrà seguir-se en directe a través de videostreaming.
Per què se celebra l’Asteroid Day el 30 de juny?
El 30 de juny de 1908, un asteroide de 40 metres de diàmetre aproximadament explotava sobre la regió de Tunguska (Rússia), i derrocava arbres en una zona de 2.100 quilòmetres quadrats i va ser, fins al moment, l’impacte més potent d’un d’aquests objectes contra la Terra de l’últim segle. En commemoració d’aquest esdeveniment se celebra tots els anys el Dia de l’Asteroide, una iniciativa impulsada per l’ONU que pretén acostar al gran públic no sols què són aquest tipus d’objectes celestes, sinó també els programes que hi ha per a vigilar aquells que poden representar una amenaça per al planeta.