elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Una trentena de professionals sanitaris s'entrenen en el rescat de víctimes en la ‘Missió Monòver 2025’

Una trentena de professionals sanitaris s'entrenen en el rescat de víctimes en la ‘Missió Monòver 2025’
  • Posen en pràctica l'après en el Màster d'Emergències i Catàstrofes de la Universitat d'Alacant

MÉS FOTOS
Una trentena de professionals sanitaris s'entrenen en el rescat de víctimes en la ‘Missió Monòver 2025’ - (foto 2)
Una trentena de professionals sanitaris s'entrenen en el rescat de víctimes en la ‘Missió Monòver 2025’ - (foto 3)
Una trentena de professionals sanitaris s'entrenen en el rescat de víctimes en la ‘Missió Monòver 2025’ - (foto 4)

Una trentena de metges i infermers estan immersos, des del dia 2 d'abril, en la ‘Missió Monòver 2025’, tres intenses jornades on posen en pràctica l'après en el Màster d'Emergències i Catàstrofes de la Universitat d'Alacant (MUEC). Es tracta d'una activitat que s'emmarca dins de l'assignatura Catàstrofes i Incidents de Múltiples Víctimes i que enguany s'ha centrat en l'actuació d'emergència després d'un terratrèmol. Amb l'Aula de la Naturalesa de Monòver com a base, els estudiants, realitzen la missió en una pedrera pròxima, on se simulen diversos exercicis per al rescat de víctimes. 

“Des de l'inici del curs, els alumnes elaboren un document on es preparen en equip per a una missió de múltiples víctimes que és liderada per un d'ells, al qual se li assigna el rol de comandant. Posteriorment, se'ls dona una alerta fictícia d'un terratrèmol en la zona”, explica la coordinadora de l'assignatura, Noelia García Aracil. “Són ells els que gestionen la seua alimentació, el transport, la neteja, la logística, l'estructura, les comunicacions... amb els elements que se'ls facilita des de l'aula i la universitat. Realitzem diverses estacions i una d'elles és el rescat de víctimes en entorn hostil, a la muntanya”, afig la professora. 

Aquest és el segon any que es duu a terme aquesta activitat com a part de la formació del MUEC. “Amb ella pretenem donar cobertura a una important necessitat d'especialització dels professionals sanitaris que atenen els ciutadans en situacions d'emergències sanitàries, hospitalàries i pre hospitalàries”, compte Juana Perpiñá Galvañ, directora del màster. 

I per a això, tal com assenyala Perpiñá, compten amb equip transdiciplinar de metges, infermeres, bombers i altres professionals, tots ells experts i altament capacitats en l'atenció a les emergències en general. “Alguns són professors de la UA i altres són professors externs, que estan en actiu treballant en els serveis d'emergències o urgències hospitalàries, la qual cosa permet situar a l'estudiant en diferents entorns: incidents amb múltiples víctimes, control del pacient en diferents mitjans de transport (aeri, aquàtic, terrestre) i diferents tipus de rescat”, explica.

Pujar