Reobrin el Refugi Antiaeri de la Plaza Balmis
Alacant està repleta de refugis antiaeris (té prop de 92 documentats), encara que és un fet desconegut per gran part de la ciutadania alacantina i espanyola. La capital va ser una de les últimes ciutats a caure durant la Guerra Civil i té molta història de la repressió franquista que, després de llargs anys, segueix sense ser explicada a la majoria de la societat.
Aquest matí s'ha donat un primer pas per a canviar aquesta situació. La Regidoria de Memòria Històrica i Democràtica, dirigida per l'edil María José Espuch, ha reobert el Refugi Antiaeri de la Plaça Balmis, després de la reforma del sistema d'accés que va provocar el seu tancament a mitjan 2015 per falta de seguretat.
L'obra ha sigut escomesa per l'àrea d'Urbanisme i ha consistit en la retirada de la porta hidràulica manual horitzontal que es va instal·lar durant el mandat anterior. A més, s'ha reformat l'accés i s'ha instal·lat una porta metàl·lica vertical que permet la visita al refugi amb plenes garanties de seguretat per als usuaris, segons han informat fonts municipals.
El Refugi de la Plaza Balmis, construït en 1937, compta amb un àrea d'uns 200 metres quadrats dividits en sis càmeres o cel·les, i una capacitat para al voltant de 600 persones. Originalment disposava de dos accessos amb entrada en forma de colze, per a evitar la projecció de metralla a l'interior i esmorteir les ones expansives de les explosions, si bé en l'actualitat ha quedat habilitada únicament una.
També s'han substituït els sistemes de ventilació i d'il·luminació, així com del paviment d'al voltant. Totes aquestes millores i l'organització de visites guiades permetran al públic conèixer la història de la nostra ciutat.
Espuch ha recordat que Alacant va ser, malgrat estar en la rereguarda durant la Guerra Civil, una de les ciutats més bombardejades. Per açò, s'han organitzat visites guiades diàries que expliquen als visitants la història darrere dels refugis, inclòs l'altre que hi ha obert al públic, situat en la Plaza Sèneca.
La seua reobertura forma part del projecte “Alacant, ciutat de la memòria”, que té per objectiu posar en valor el patrimoni material d'Alacant, entre els quals s'inclouen els refugis i els complexos defensius com el Cap de l'Horta i el propi Centre d'Interpretació (CIP), i la memòria documental, els arxius sobre la repressió i del Cementeri d'Alacant.
L'horari de visites guiades a Sèneca i Balmis inclou grups a les 10 hores els dilluns, dimecres i divendres, els dissabtes a les 12 i a les 17 hores i els diumenges a les 12 hores.
Espuch ja ha manifestat en diverses ocasions la necessitat i la importància de posar en valor tot el patrimoni històric d'Alacant, també com a punt estratègic per a reforçar el turisme en la ciutat.