elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Un projecte pedagògic de la UA sobre arquitectura, seleccionat en la Biennal Iberoamericana d’Arquitectura i Urbanisme

Un projecte pedagògic de la UA sobre arquitectura, seleccionat en la Biennal Iberoamericana d’Arquitectura i Urbanisme
  • El professor Juan Carlos Castro, juntament amb les alumnes Martina Gramajo Carrión, Candela Forner Agudo i Violeta Sansano, han aconseguit ser seleccionats amb produccions materials vinculades a les llacunes de Rabassa

MÉS FOTOS
Un projecte pedagògic de la UA sobre arquitectura, seleccionat en la Biennal Iberoamericana d’Arquitectura i Urbanisme - (foto 2)

El professor Juan Carlos Castro, del Departament d’Expressió Gràfica, Composició i Projectes de la Universitat d’Alacant, juntament amb les alumnes Martina Gramajo Carrión, Candela Forner Agudo i Violeta Sansano, han aconseguit la selecció d’un projecte en la Biennal Iberoamericana d’Arquitectura i Urbanisme (BIAU), que en la tretzena edició aborda la temàtica del clima.

Amb el títol de «Las Lagunas de Rabassa: ficciones [an]arquitectónicas interespecie en futuros posibles», aquest projecte ha sigut emmarcat en la categoria Pedagogies i, gràcies a la selecció, les composicions elegides recorreran en format gràfic, durant els dos anys de la biennal, els espais expositius que visitaran a Llatinoamèrica, Portugal i Espanya.

Segons explica Castro, el projecte demanava a l’alumnat intervenir sobre «l’enclavament de les llacunes de Rabassa mitjançant eines i metodologies del projecte arquitectònic, amb la premissa de no construir. Es tractava de generar arquitectura sense recórrer a la construcció física, evitant l’acte constructiu com una cosa inherent a la producció arquitectònica».

Per a fer-ho, l’alumnat va seguir cinc fases proposades en el projecte pedagògic. La primera, «Atles col·lectiu», consistia a elaborar una base de dades col·laborativa en què es tractava la cartografia, planejament, biodiversitat, arxiu fotogràfic i hemeroteca. La segona fase, «Cartografia crítica», buscava la producció d’un únic document en format de mapa o cartografia crítica que recopilara tant les dades i els temes investigats per cada estudiant com els interessos i les aproximacions personals al cas d’estudi proposat.

La tercera fase, titulada «Manifestos bastards», proposava la creació d’un decàleg o llista d’interessos que possibilitara a cada estudiant adoptar una postura social, cultural i política per a dialogar amb els actors de cada projecte, mentre que la quarta fase, «Ficcions», abordava crear una ficció especulativa com a eina de producció arquitectònica.

Tot això, per a aplegar a la cinquena fase, «Noves materialitats», en què s’introduïa la dimensió natural i la producció material amb la finalitat de narrar el projecte a través de la creació d’objectes, prototips o instal·lacions que expandiren les perspectives projectuals.

«Ens sentim orgullosos de la selecció perquè confirma que estem treballant bé en la pedagogia dins de l’arquitectura i que l’alumnat respon creativament davant d’aquests projectes», afirma Castro. Durant la setmana del 2 al 6 de desembre tindrà lloc a Lima (el Perú) la reunió de la biennal i serà en aquesta cita quan, entre els seleccionats, es decidirà quins són premiats de la convocatòria.

Pujar