elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'art de Goya arriba al Mubag

L'art de Goya arriba al Mubag

    “Goya. Testimoni del seu temps”. Sota aquest títol aterren en el Mubag d'Alacant 138 gravats de l'insigne artista espanyol, inèdits en la capital i pertanyents a tres de les seues quatre sèries: “La Tauromàquia”, “Els disbarats” i una primera edició de “Els desastres de la guerra”.

    L'exposició s'ha inaugurat aquest matí i es podrà visitar fins al pròxim 11 de juny. El diputat de Cultura, César Augusto Asencio, ha explicat que es tracta d'una selecció de peces pertanyents a una col·lecció particular, algunes de les quals ja s'han exposat a París i Turquia.

    La nova proposta del museu alacantí està comisariada per María Toral i organitzada pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, el director-gerent del qual, José Luis Pérez Pont, ha participat en la presentació al costat de l'especialista en art, Marisa Oropesa. Tots ells han destacat l'original discurs expositiu del Mubag, que posa d'actualitat els temes desenvolupats per Goya fa dos-cents anys.

    El recorregut, diferenciat en tres blocs, està plantejat perquè els visitants puguen apreciar de manera independent cada sèrie. Els gravats es troben penjats en contenidors de cartó a manera de grans caixes.

    A més, per a aprofundir en l'atemporalitat de l'obra gràfica de Goya i la vigència actual de la seua temàtica, en la qual critica la irracionalitat de l'ésser humà, cadascun dels blocs compta amb imatges projectades de la societat actual (conflictes bèl·lics, violència de gènere, festes populars, etc).

    “Els desastres de la Guerra” (1810-1820) reflecteix el paper de Goya com a cronista de la Guerra de la Independència Espanyola i relata la tragèdia d'una manera minuciosa. L'artista va ser testimoni d'excepció d'aquella barbàrie i ofereix una visió independent i moderna.

    El diputat Asencio ho ha considerat com “una crítica a les conseqüències de les guerres, a la violència, al sofriment i a la insolidaritat de l'home”. En definitiva, “un argument que segueix de plena actualitat”.

    No es sap molt be perquè, el pintor va canviar de tema en La Tauromàquia (1814-1816) i es va centrar en la representació dramàtica de successos reals entorn de la brega. Un tema controvertit en la seua época, igual que en la societat actual.

    L'últim àlbum que va realitzar l'artista, “Els Disbarats” (1815-1824), és el més enigmàtic i està compost per gravats que aconsegueixen la perfecció tècnica, segons els experts. En ells, Goya va conjugar la representació de la realitat i del seu món interior per a denunciar els vicis, febleses i perjudicis de l'home. Divuit estampes carregades de subjectivisme i surrealisme per a qüestionar l'irracional comportament humà.

    “Per a la Diputació d'Alacant és una satisfacció impulsar iniciatives d'aquestes característiques i posar a l'abast de tots els alacantins l'obra d'un dels grans mestres de la història universal de l'art”, ha apuntat Asencio.

    Pujar