La UA inaugura l’exposició 'Crisi global socioambiental i canvis en els estils de vida'
La mostra ha sigut elaborada per professorat universitari i del CSIC, i està comissariada per la professora de la UA Ana Espinosa
El vestíbul de la Facultat de Filosofia i Lletres II alberga des d’avui l’exposició «Crisi global socioambiental i canvis en els estils de vida», una mostra integrada per panells informatius, elaborada per professorat de les universitats d’Alacant, Barcelona, Saragossa, el CSIC i comissariada per la professora del Departament de Geografia Humana, Ana Espinosa. La mostra ha sigut inaugurada avui per la vicerectora d’Igualtat, Inclusió i Responsabilitat Social, Carmen Vives, el degà de la Facultat, José María Ferri, la comissària, Ana Espinosa, la vicedegana, Paz Such, i les professores Naima Benaicha i Eva Espinar.
Aquesta exposició ha sigut narrada en dotze idiomes i pot visitar-se en línia en: https://s.ua.es/es/fmfw. També està vinculada a un curs MOOC sobre els continguts de l’exposició, al qual es podrà accedir a partir del mes de maig, a través de la mateixa direcció.
Els organitzadors expliquen que aquesta exposició és la síntesi d’un curs que s’ha dut a terme durant el mes de març, amb el mateix títol, en la Seu Ciutat d’Alacant. L’actual crisi global socioambiental és una realitat que ha de ser tractada amb un enfocament multiescalar, multidisciplinari i des de diferents àmbits socials, amb l’educació com un dels eixos més importants. En una societat global com l’actual, amb uns reptes comuns contra la degradació ambiental, l’emergència climàtica i les seues conseqüències, l’educació fomenta el coneixement sobre les dinàmiques naturals i antròpiques que operen en el planeta, i pot promoure una transformació sistèmica que desafie els nostres estils de vida actuals i el mode en què consumim els recursos naturals. Els creadors d’aquesta mostra afigen que «tan important és analitzar la realitat biofísica com educar en un consum més responsable en les àrees clau de consum que més contribueixen a les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle». Els centres educatius, com a agents de canvi social, han de definir i incloure competències de sostenibilitat en diferents nivells educatius. L’alumnat universitari ha de tenir un coneixement comú, mesurable i comparable sobre aquests temes per a integrar-lo en la seua quotidianitat i en el seu futur professional.
Professorat autor de l’exposició: Jordi Martí i Díaz (UB); Jorge Olcina (UA); Javier Martín (UB); Antonio Turiel (CSIC); Alicia Valero (UNIZAR); Dominic Royé (CSIC); Carlos Cortés Samper (UA); María Paz Such (UA); Ana Espinosa (UA); i Laureano Pérez-Andújar (Consultoria ZULUX S.A).