La Facultat d'Educació de la Universitat d'Alacant celebra la seua setmana cultural amb més d'una vintena d'activitats
Les iniciatives del programa, elaborat en col·laboració amb la Biblioteca d'Educació de la UA, commemoren el 125è aniversari de la publicació d'"El meravellós màgic d'Oz"
La Facultat d'Educació de la Universitat d'Alacant, en col·laboració amb la Biblioteca d'Educació, ha organitzat un extens programa d'activitats en el marc de la seua setmana cultural, que enguany commemora el 125è aniversari de la publicació de l'obra El meravellós màgic d'Oz, de Lyman Frank Baum. Del 7 a l'11 d'abril, seran més d'una vintena les propostes que podrà gaudir la comunitat universitària en les instal·lacions d'aquest centre.
Amb motiu del tema commemoratiu de la setmana cultural, la Biblioteca d'Educació ha sigut decorada al voltant d'aquest món fictici creat per Baum i s'hi faran diverses activitats dedicades a l'alumnat de la facultat, entre les quals destaca la visita, el dimecres 9 d'abril, d'escolars del CEIP Azorín de Sant Vicent del Raspeig, en una iniciativa dedicada a fomentar la lectura entre aquest públic.
La primera de les activitats del programa cultural tindrà lloc el dilluns 7 d'abril a les 8 hores, amb la ponència «IA a l'aula: reimagina l'educació amb intel.ligència artificial», a càrrec de Marian Giner Pascual, a l'aula ED2-28. La conferència versa sobre la importància de conèixer i integrar la IA en l'ensenyament d'educació infantil i primària, així com sobre les aplicacions en la vida quotidiana i la seua rellevància en l'educació i els mites i realitats sobre la IA en l'ensenyament. A la mateixa hora, a l'aula de Música de la facultat començarà el taller Construir la Música, a càrrec d'Andrea García Torres, que tractarà sobre construcció d'instruments musicals.
A les 9 hores tindrà lloc l'acte d'obertura de la setmana cultural, que comptarà amb el degà de la Facultat d'Educació, José María Esteve Faubel, i la vicedegana d'Educació Primària, Beatriz Delgado Doménech.
Seguidament, a les 10 hores a l'aula polivalent, arrancarà el taller Creació de Projectes STEAM Inclusius: «Programació creativa i Robòtica educativa per a l'aula del futur», amb Rosabel Martínez Roig, del Grup Investigació GIDU-EDUTIC/IN, Marcos Giner Sánchez, mestre de STEAM del CEIP Mirador d'Aigües, i Fernando Martín Vidal, director del CEIP Mirador d'Aigües i coordinador de la Xarxa de Centres d'Innovació Educativa de la Comunitat Valenciana Edulnnova-GVA. Es tracta d'un taller pràctic experiencial en què aprendre a dissenyar i desenvolupar projectes STEAM interdisciplinaris utilitzant eines de programació visual i robòtica educativa.
De la mateixa manera, a les 10 hores a l'Aula de Didàctica de Primària es desenvoluparà el taller Disseny de Propostes Didàctiques amb l'Alumnat del CEIP La Baia, a càrrec d'Inés Lozano Cabezas. Posteriorment, a les 12 hores en la sala d'actes, tindrà lloc la presentació de la revista Full de lectura. fundació full pel llibre i la lectura, a càrrec de Jesús Figuerola i Vicent Brotons.
A la vesprada, a les 17 hores a la sala d'actes, tindrà lloc la presentació del llibre disc Entropismo de un viaje cuántico, d'Agustín Martínez González, en una entrevista amb la professora Larissa Timofeeva. Entropismo de un viaje cuántico és «una travessia de vida escrita mitjançant sonets, en què es descobreixen paisatges, a la recerca de l'energia de l'ésser. Una obra que entremescla la poesia, la psicologia, la física quàntica i la música. Un disc llibre per a gaudir-ne sensorialment amb les il·lustracions de Paula García, la poesia d'Agustín Ernesto Martínez i la música d'Amago», expliquen els organitzadors.
El dimarts 8 d'abril l'activitat començarà amb una xarrada taller titulada «Encuentro con la madre tierra diosa: Cuentos para la Paz y la Igualdad», a càrrec d'Asunción Libertad, a les 10 hores en la sala d'actes. A les 12 hores, en el mateix escenari, se celebrarà el taller Globoflèxia com a Recurs Educatiu, per Juan José Chinchilla. Aquest taller es repetirà el divendres a les 9 hores.
El dimecres 9 d'abril tindrà lloc una gimcana a la Biblioteca d'Educació, a les 8.30 hores, a la qual seguirà la visita per al foment de la lectura, amb temàtica d'El meravellós màgic d'Oz, per a escolars de CEIP Azorín, de Sant Vicent del Raspeig. La gimcana es repetirà el divendres.
També a les 10 hores del dimecres se celebrarà la xarrada «Personatges inclusius en la literatura infantil i juvenil catalana», a càrrec de l'escriptora Lliris Picó, a la sala d'actes. A les 12 hores, en el mateix escenari es desenvoluparà la xarrada «Oposiciones para profesorado de Educación Física en secundaria, bachillerato y ciclos formativos», a càrrec d'Asensi Díaz. A aquesta trobada la seguirà, a les 13 hores, la xarrada «Técnico en deportes para la administración pública: La gestión deportiva como profesión», per Nuria Trenzano.
El dijous s'obrirà la programació, a les 8 hores, amb la xarrada «La utilización política de los Juegos Olímpicos en el contexto de la Guerra Fría», a càrrec de Rafael Coloma Verdú, a l'aula ED 1-22, que es repetirà a les 10 hores. De manera paral·lela hi haurà una xarrada sobre oposicions per a professorat d'infantil i primària a la mateixa hora a la sala d'actes, que es repetirà a les 17 hores.
Durant tota la setmana cultural es disputaran els primers Uni-Kahoot Olympics, a través d'UACloud, en què els participants competiran en un torneig de preguntes i respostes utilitzant Kahoot i hi abordaran temes educatius, socials i culturals. S'hi podrà participar de manera individual o per equips, que prèviament s'hauran inscrit a través d'un formulari en línia. De dilluns a dijous, a les 17 hores, es llançarà un nou Kahoot a través d'UACloud i els participants podran respondre des de qualsevol dispositiu i lloc. Guanyarà qui encerte més respostes en el menor temps possible i de la manera més ràpida.
Finalment, el programa conclourà amb el lliurament de premis dels primers Uni-Kahoot Olympics, a les 11 hores, a la sala d'actes, i amb la xarrada «El teatro y la Escuela: Espacios de pasión y resistencia», per Iratxe Arrizabalo i Eugeni Mataix, en la sala d'actes, com a tancament.