elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís porta a la Comissió Europea el projecte de macrodipòsits al Port d'Alacant amb l'objectiu d'impedir la seua instal·lació

  • "És vital paralitzar el projecte per les greus conseqüències per a la salut, seguretat i medi ambient que tindria la instal·lació de macro dipòsits de combustible al costat del nucli urbà"

Compromís porta a la Comissió Europea el projecte d'instal·lació de macro dipòsits de combustible al Port d'Alacant "per intentar impedir la seua instal·lació per les greus conseqüències mediambientals i socials, perillositat i la hipoteca que representarà per al desenvolupament i model de ciutat en estar al costat del nucli urbà".

La pregunta a la Comissió Europea, impulsada per l'eurodiputat de la coalició Vicent Marzà, posa al focus l'autorització de l'activitat dels 18 macro dipòsits de combustible del Port d'Alacant sense avaluació ambiental. Aquesta iniciativa sorgeix després d'una reunió de Marzà amb els representants de la Plataforma Per un Port Sostenible, Sol Garcín i José Santamaría, en què també van participar el portaveu municipal a l'Ajuntament d'Alacant, Rafa Mas i la regidora Sara Llobell.

Per a Vicent Marzà “des de Compromís, tenim clar que la lluita dels moviments ciutadans d'Alacant per aturar la instal·lació de dipòsits de combustibles al Port no només és justa, sinó que ha d'anar fins al final. Per això, hem presentat una pregunta per escrit a la Comissió Europea perquè pensem i tenim clar que incompleixen diferents normatives europees, i que s'han de protegir tant els habitants d'Alacant com el seu medi ambient i els espais protegits”.

En aquest sentit, el portaveu municipal, Rafa Mas, preguntarà a la sessió plenària municipal de hui , a l'alcalde Luis Barcala, quan pensa convocar la comissió Port Ciutat aprovada el 2023, a proposta de Compromís, per tal de marcar i definir una estratègia conjunta de tots els grups polítics per impedir, per tots els mitjans legals, la instal·lació d'uns macro dipòsits amb 700.000 tones de capacitat que hipotecarien el futur de la ciutat i representaria una amenaça real per a la salut i la seguretat de la ciutadania i medi ambient".

La pregunta adreçada a la Comissió Europea es basa que el Port d'Alacant va autoritzar el 2019 un centre de distribució de combustibles per part de l'empresa XC Business 90 SL. Segons el Ministeri per a la Transició Ecològica, el projecte podria tenir un impacte negatiu en espais marins protegits Red Natura 2000: LIC ESZZ16008, LIC i ZEPA ES0000214 i la ZEPA ES0000508, protegits d'acord amb la Directiva 92/43/CEE. Com va assenyalar la Comissió en la resposta E-000056/2024 “abans d'acceptar un projecte que puga afectar significativament un espai Natura 2000, les autoritats competents han d'avaluar i confirmar adequadament que no hi haurà repercussions per a l'espai”. Així mateix, la Sentència del TJUE del 2001 (assumpte C-230/00) confirma que una autorització tàcita no pot ser compatible amb les exigències de les Directives. Tot i això, aquesta avaluació no s'ha realitzat i s'ha atorgat la llicència per silenci administratiu, avalada a més pels Tribunals.

Per això, l'eurodiputat de Compromís Vicent Marzà pregunta si la Comissió considera adequat l'atorgament tàcit d'aquesta llicència, si es preveu advertir al Govern d'Espanya, la Generalitat i a l'Ajuntament la seua obligació de protegir la Xarxa Natura 2000, a més si es considera que, davant la incertesa i el risc que poden suposar per a la biodiversitat i les persones, s'hauria de suspendre immediatament la llicència.

Pujar