elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La UA analitza la infància en situació de risc psicosocial

La UA analitza la infància en situació de risc psicosocial
  • A la Comunitat Valenciana, 4.200 xiquets i adolescents formen part del sistema de protecció de menors

Analitzar i conscienciar sobre la protecció de menors és un dels objectius del curs d’estiu Rafael Altamira Infància en Situació de Risc Psicosocial: Valoració i Tractament cap a la Resiliència de la Universitat d’Alacant. A la Comunitat Valenciana, 4.200 xiquets i adolescents formen part del sistema de protecció de menors, segons dades de l’informe estadístic d’infància i adolescència publicat per la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat el març de 2021.

Del 18 al 20 de juliol, a la Seu Universitària de Petrer, experts i professionals relacionats amb l’àmbit social posaran el focus en l’estudi de les principals variables relacionades amb el risc psicosocial o la desprotecció infantil, prestant especial atenció a les diferents situacions familiars i com aquestes situacions es relacionen amb el trauma primerenc i complex en la infància.

«Quan un xiquet o una xiqueta està exposat a situacions traumàtiques o d’angoixa durant un període continuat en el temps hi ha una resposta endocrina i neurològica que pot afectar el desenvolupament de les estructures cerebrals i, per tant, condicionar aspectes relacionats amb els processos cognitius (per exemple, la memòria, l’atenció, la capacitat de planificació, etc.), així com la capacitat d’entendre, regular i expressar les emocions», explica el director del curs i professor del Departament de Psicologia Evolutiva i Didàctica de la UA, Jorge Heliz.

En aquest sentit, conèixer els contextos i escenaris als quals molts dels nostres joves es veuen sotmesos és primordial per a garantir el seu benestar i evitar posar en risc el seu desenvolupament evolutiu. «Una vegada es detecta una situació de risc és important generar com més prompte millor un canvi de context en què el menor se senta protegit, cuidat i segur perquè tinga l’oportunitat de reestructurar els seus models interns sobre la base de noves experiències de bon tracte», insisteix Heliz, que, a més, és coordinador del Servei Punt de Trobada Familiar d’Alacant. «Aquest canvi no sols es produeix amb la intervenció social de professionals, sinó que és responsabilitat de tota la societat prevenir, detectar i comunicar possibles situacions de risc. Cal prendre consciència i recordar que la protecció de la infància és responsabilitat de tots», afegeix el professor de la UA.

Programa

Durant el curs, dirigit tant a estudiants i professionals de qualsevol àmbit educatiu i social com a persones interessades en aquesta temàtica, s’abordaran factors que poden ser clau per a la rehabilitació del mal infantil com la resiliència, és a dir, la capacitat d’una persona d’adaptar-se de manera positiva davant de situacions adverses, o el desenvolupament de la inclinació. Tot això a través del treball cooperatiu en l’anàlisi de supòsits pràctics, que tractaran diferents situacions maltractadores, així com diferents estadis evolutius en la infància.

El curs d’estiu Rafael Altamira Infància en Situació de Risc Psicosocial: Valoració i Tractament cap a la Resiliència de la Universitat d’Alacant té el patrocini de l’Ajuntament de Petrer.

Pujar