Alacant aprova 274 milions d'euros de pressupost per a pal·liar en 2021 les conseqüències de la pandèmia
Barcala destaca que inverteixen 18 milions en la recuperació econòmica i més d'11 en ajudes directes per als sectors i autònoms més afectats
L'Ajuntament d'Alacant ha celebrat un ple aquest mateix matí per a aprovar de manera definitiva el pressupost de l'any 2021.
Amb la pandèmia encara activa al cap d'un any des de la seua aparició, els esforços del consistori que dirigeix Luis Barcala van dirigits a pal·liar les negatives conseqüències de la crisi sanitària del Coronavirus i anar reactivant tots els sectors més afectats.
Com no podia ser d'una altra manera, una part important del pressupost anual alacantí va destinat de manera directa tant a l'ajuda dels autònoms i de les seues empreses com a la dels sectors que s'han vist greument danyats pels tancaments, la disminució dels ingressos o fins i tot per la seua desaparició davant les dificultats.
Aquests pressupostos estan dotats amb 274.252.555,90 euros, un 4,68% més que els de l'exercici anterior.
Aquest augment ha sigut qualificat per l'alcalde, Luis Barcarla, en la sessió plenària, on ha explicat que el pressupost "ha rebut el suport majoritari de la Corporació i ve a reforçar el treball per a combatre l'emergència social i econòmica provocada per la pandèmia de la COVID, on creix la despesa social al qual es destinen més d'11 milions d'euros i es manté l'esforç inversor que aconsegueix els 17,9 milions d'euros en infraestructures i per a fomentar la recuperació econòmica de la ciutat".
El pressupost inicial s'ha convertit en definitiu després de ser rebutjades les esmenes presentades i rebre el suport majoritari gràcies als 14 vots de PP (9) i Ciutadans (5) i l'abstenció de PSOE (9) i VOX (2), amb l'oposició d'Unides Podemos (2) i Compromís (2).
Barcala ha destacat que "estic molt satisfet per l'aprovació definitiva d'uns pressupostos que només han tingut quatre vots en contra, d'Unides Podem i Compromís, i que han rebut un amplíssim suport dels 25 regidors restants que componen la corporació a uns comptes que són fonamentals per a la ciutat".
Pèrdua de temps
El primer edil alacantí ha assenyalant que “hem perdut un mes per a res amb les al·legacions, però encara els hem trets amb temps suficient per a poder atendre les necessitats a les quals aquest Ajuntament ha de respondre, en primer lloc a la crisi sanitària per a protegir la salut de tots els alacantins, i en segon lloc a la crisi social que aquesta pandèmia està generant, principalment en un aspecte fonamental que és aqueixa ajuda directa als quals en aquests moments pitjor ho estan passant, els que ja rebien ajudes, més els que a conseqüència de la pandèmia han hagut d'incorporar-se a les ajudes socials de l'Ajuntament”.
“No podem perdre ni una ocupació més i hem de començar ja a recuperar-lo a marxes forçades, perquè aqueixa és la clau de tota la recuperació post Covid”, ha continuat Barcala.
Quant a les inversions, ha volgut posar de rellevància que “mantenim quasi 18 milions d'euros d'inversió, que amb els romanents de tresoreria s'incrementaran considerablement. Això suposa posar diners en circulació a la ciutat, millorar les infraestructures i al mateix temps garantir que no es perda ocupació”.
Barcala té clar que “són uns pressupostos que responen a les necessitats reals de la ciutat d'Alacant en època de pandèmia i a aqueixa resposta és a la qual ens dedicarem en aquest moment en cos i ànima".
Més ajudes
Aquests comptes destaquen pel suport a les persones baixant impostos, amb l'augment de les ajudes socials en un 15% i en alimentació per a les persones més vulnerables en un 53 per cent, la recuperació econòmica amb noves bonificacions fiscals, ajudes directes més de 1,8 milions d'euros, microcrèdits amb més d'un milió d'euros, la dinamització de la ciutat, la suspensió de la taxa de vetlladors fins a juny, l'augment el pressupost de turisme en un 41 per cent, sent pioners a traure ajudes directes a hotels i apartaments turístics per valor de 500.000 euros, a més del bo gastronòmic i de comerç per a ajudar aquests sectors a eixir d'aquesta crisi.
També han ressaltat la millora de la ciutat, particularment la neteja i manteniment, l'accessibilitat per a les persones amb mobilitat reduïda i el reforç dels serveis als ciutadans. La vicealcaldessa ha ressaltat els 18 milions per a millorar les infraestructures de la ciutat i que siga altament competitiva per a continuar generant riquesa.
Aquest pressupost serveix per a "fer d'Alacant una ciutat emprenedora, social, resistent amb els millors serveis públic i la millor atenció als ciutadans".
La regidora d'Hisenda, Lidia López, ha recordat que el pressupost inicial es va aprovar el passat 16 de febrer al qual s'han presentat 12 escrits d'al·legacions que han sigut desestimades amb els informes tècnics al no ajustar-se als supòsits establits en la legislació. López ha explicat que els pressupostos no són el llit per a atendre les reivindicacions veïnals que han presentat en algunes d'aquestes al·legacions i que alguns dels projectes assenyalats ja es troben contemplats en els comptes municipals.
Prioritat per a les actuacions COVID-19
Quant a les actuacions previstes per a combatre els efectes de la pandèmia en matèria d'emergència social per la regidoria d'Acció Social, l'import destinat a ajudes ACPE i directes, així com l'Assistència a domicili pugen fins als 6.334.764,30 euros, un 30,45% més que l'exercici anterior, la qual cosa representa un increment d'1.478.768 euros.
Les ajudes a autònoms i petites empreses de la Regidoria d'Ocupació i Desenvolupament, així com al sector cultural de la regidoria de Cultura, aconsegueixen els 2,7 milions d'euros. Concretament, es consignen 1,5 milions per a microcrèdits, dels 700.000 euros es deriven a les ajudes del Pla Resistir -mitjançant una esmena aprovada en el ple de hui-, i un altre milió d'euros per a ajudes directes. Cultura destina 200.000 euros en ajudes al sector.
A més es destinaran 100.000 euros a “bons de consum” des de la regidoria de Comerç per a fomentar l'ús de l'establiments comercials locals regentats per autònoms, microempreses o petites empreses.
Els comptes també recullen el dèficit previst del transport urbà derivat de la disminució de viatgers provocada per la pandèmia que aconsegueix els 5.966.67,88 euros, provocant que la subvenció del transport urbà passe de 7,5 a 13,5 milions d'euros, un 78,65% més.
També contemplen aquests comptes per a combatre la pandèmia 1.452.000 euros destinats a neteja i desinfecció de centres escolars.
Comptes sanejats i baixada d'impostos
L'Ajuntament d'Alacant parteix en aquest 2021 amb la comptes totalment sanejats després d'haver amortitzat anticipadament la totalitat dels préstecs, 23,39 milions d'euros, entre el Consistori i el Patronat Municipal de l'Habitatge. Al mateix temps, s'han mantingut per a 2021 tant la reducció tant d'impostos com els beneficis fiscals, destacant el 5% de l'IBI per a tots els béns urbans, així com la bonificació dels conceptes dirigits a la millora de l'ocupació, la dinamització econòmica i l'eficiència energètica.
Aquestes bonificacions s'han aplicat en l'IAE d'un 25% de la quota a pagar en 2021 i 2022 per a aquells que hagen obtingut una renda de l'activitat econòmica negativa dels exercicis 2020 i 2021, respectivament; un 95% per a aquelles construccions i obres declarades d'especial utilitat municipal i del 50% per a millora d'instal·lacions elèctriques i tèrmiques d'energia solar. També s'ha modificat la Ordenança de Vetlladors amb suspensió temporal del cobrament de la taxa entre el 30 de novembre de 2020 i el 30 de juny de 2021. A més, s'ha ‘congelat’ els valors cadastrals i la resta de taxes i preus públics.
Inversió en infraestructures
També s'incrementa l'esforç inversor fins als 17,9 milions d'euros, amb la possibilitat d'augmentar-ho mitjançant l'ús del Romanent de Tresoreria que s'obtinga de la liquidació del Pressupost de 2020.
Entre les inversions financerament sostenibles en execució que s'han inclòs en els Pressupostos fins a la seua finalització es troben les de: reurbanització de carrers en Sant Gabriel, del barri de Rabasa i de l'avinguda Pare Esplá, les obres d'autosuficiència energètica en centres escolars, sistemes de climatització en dependències municipals, restauració del baluard del castell de Santa Bàrbara, mobiliari de la seu de Protecció Civil i obres en façanes i habitatges en Joan XXIII realitzades pel Patronat Municipal de l'Habitatge.
La dotació prevista dins de l'Estratègia EDUSI de la qual es beneficien els barris situats entre els dos castells aconsegueix els 5,84 milions d'euros, dels quals 3,39 milions d'euros corresponen a inversió.
També es contemplen en els pressupostos municipals 2021 les inversions dins del Pla Edificant d'infraestructures educatives, amb les seues anualitats que són d'1.593.056,03 euros en 2021, 8.608.613,83 euros en 2022 i 3.341.088,67 euros en 2023 per als cinc projectes inclosos: construcció de gimnàs i menjador en el CEIP Juan Bautista Llorca, rehabilitació integral del CEE Sant Ángel de la Guarda, ampliació del CEIP La Florida, la construcció del nou CEIP la Cañada del Fenollar i CEE ‘El Somni’.
També cal ressaltar l'1.391.424,48 euros que es destina a millores al Parc de Bombers i Policia Idelfonso Prats, vehicles, maquinària, mobiliari i vestuari.
Turisme
El pressupost destinat a Turisme registra un augment del 45,25% fins als 4.417.659,41 euros, 1.376.250 euros més. Aquests comptes contemplen destinar 14 milions d'euros a treballs realitzats per altres empreses per a promoció, fonamentalment, i quasi 800.000 euros a subvencions.
Entre les iniciatives contemplades figuren 350.000 euros per a la gestió turística del Castell de Santa Bàrbara, 500.000 euros per a ajudes al sector i 200.000 euros per al ‘Bo Gastronòmic”.
La Innovació i Noves Tecnologies també són presents dins d'aquest capítol d'inversions conseqüència de la pandèmia, en destinar 1.369.712,25 euros a millorar els sistemes informatius d'informació municipal, de gestió dels diferents serveis relacionats amb l'atenció al ciutadà i el teletreball, que a més es veurà completat l'obertura d'altres partides per import d'un euro per a dotar amb els romanents de Tresoreria.
D'altra banda, també s'ha dotat amb 852.566,70 euros les inversions en els cinc Districtes Municipals a petició d'aquests, estructurades en les regidories afectades com són Urbanisme, Instraestructures, Medi Ambient i Trànsit i Transports. Aquestes van dirigides a millores urbanes en parcs, enllumenat, calçades i edificis.
També, s'ha inclòs en totes aquelles partides relacionades amb l'I Pla d'Inclusió Social d'Alacant l'acrònim (PISA) per a la seua identificació i que sumen al voltant de quatre milions d'euros.
Organismes autònoms
El ple també ha aprovat dins dels Pressupostos Municipals de 2021 els comptes dels organismes autònoms, com el Patronat de l'Habitatge (3.615.399 euros), el Patronat d'Educació Infantil (1.864.389 euros), el Patronat de Turisme (4.417.659,41 euros) i l'Agència Local de Desenvolupament (3.142.470 euros)