Xàtiva presenta al·legacions a la revocació del Pla Edificant per al CEIP Attilio Bruschetti
L’Ajuntament recorda que en tot moment ha complit amb les obligacions derivades de l’acord de delegació de competències i dels requeriments de Patrimoni
L’Ajuntament de Xàtiva ha presentat al·legacions a l’expedient iniciat per la Conselleria d’Educació per tal de revocar la delegació de competències del Pla Edificant corresponent al projecte de reforma del CEIP Attilio Bruschetti. D’aquesta manera, el consistori ha volgut posar de manifest la seua disconformitat amb la proposta de resolució formulada per la Conselleria, que atribueix a l’Ajuntament una inactivitat que l’administració local considera contrària a la realitat dels fets.
L’Ajuntament recorda que en tot moment ha complit amb les obligacions derivades de l’acord de delegació de competències, xifrat en la quantitat de 880.259,46 euros. Cal recordar que l’Attilio Bruschetti està enclavat en el Conjunt Conjunt Històric Artístic de Xàtiva, declarat Bé d’Interés Cultural, la qual cosa suposa un elevat grau de protecció per a poder intervindre dins la zona d’influència, així com la necessitat de sotmetre dita actuació al vist-i-plau de la Comissió Mixta de Patrimoni entre la Conselleria de Cultura i l'Ajuntament de Xàtiva.
En març de 2024, l’Ajuntament va adjudicar el contracte de redacció de projecte d’obres. Després de successives modificacions dels esborranys del projecte a requeriment dels tècnics municipals, el 24 de gener de 2025 l’empresa adjudicatària presenta un projecte definitiu que és aprovat per l’arquitecta municipal i, posteriorment, el 6 de febrer de 2025 es presentat davant la Comissió Mixta de Patrimoni, informant favorablement però indicant que cal la introducció de dues petites modificacions més, corresponents a la substitució d’una barana metàl·lica per muret d'obra i a l'enterrament parcial d’un grup electrogen. A més, el 3 de març de 2025 se sol·licita l’autorització del projecte d'intervenció arqueològica a la Conselleria de Cultura, necessària per a la realització d'actuacions en l'emplaçament del col·legi Attilio Bruschetti.
El 13 de març següent, l’empresa adjudicatària envia una nova versió amb les modificacions, però els tècnics municipals consideren que l'espai enterrat destinat per al grup electrogen és insuficient per a un manteniment adequat, per la qual cosa, es presenta el projecte modificat correcte en data 15 d'abril del 2025. Amb tot, l’escrit d’al·legacions manifesta que el procés per a l'aprovació del projecte s'ha realitzat de forma adequada i que el retard en aquest ha estat conseqüència de temps dedicat per a la seua correcta execució.
A més, l’escrit adverteix d’una possible vulneració del principi de confiança legítima, ja que ha sigut la pròpia Conselleria qui ha motivat i impulsat els acords del Pla Edificant durant anys, derivant en una planificació municipal i unes expectatives que ara quedarien injustificadament frustrades. En l’escrit també s’hi assenyalen importants perjudicis per a l’interés públic derivats d’una possible revocació, tant pel retard que suposaria per a l’execució del projecte com pel risc de pèrdua d’eficiència dels recursos ja invertits en la redacció del projecte.
L’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, ha declarat que «no podem malbaratar tot el treball realitzat durant aquests anys, ni podem assumir responsabilitats que no ens corresponen. La nostra voluntat ha sigut sempre la d’executar el projecte, com demostra tot el treball realitzat fins ara».
L’Ajuntament sol·licita la desestimació de la proposta de revocació i la continuació de l’expedient amb la màxima celeritat possible, amb l’objectiu que les obres del CEIP Attilio Bruschetti puguen ser una realitat com més prompte millor.