elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’escultura «L’angle trencat pel moviment» de Manuel Boix es queda a Xàtiva

L’escultura «L’angle trencat pel moviment» de Manuel Boix es queda a Xàtiva
  • La peça, cedida a la ciutat per part de l’artista, s’ubica des de hui a la plaça del Trinquet per la seua referència a la pilota valenciana

MÉS FOTOS
L’escultura «L’angle trencat pel moviment» de Manuel Boix es queda a Xàtiva - (foto 2)

L’escultura «L’angle trencat pel moviment» (1990), que l’artista i la seua família han decidit cedir a Xàtiva, ha ocupat aquest dilluns la seua nova ubicació, a la plaça del Trinquet.

Es tracta de la segona figura de l’exposició antològica «La llum de l’art» de Manuel Boix (visitable fins al 31 d’agost) que es quedarà a Xàtiva, després de que també es confirmara fa uns dies l’acord entre l’Ajuntament i l’IVAM per a la cessió de la peça «El laberinto», ubicada durant la mostra al pati de l’Almodí, i que es quedarà així a la col·lecció permanent del museu.

«L’angle trencat pel moviment» (600 x 140 x 280) és una imponent i innovadora escultura de ferro, de 6 metres d’alçada, que des de l’inici de l’exposició es podia visitar a la plaça de la Seu. La peça canvia hui de lloc i la seua destinació no és casualitat, ja que forma part de la sèrie «El punt dins el moviment» que fa referència a la pilota valenciana, mentre que la plaça del Trinquet era l’espai on s’ubicava un dels antics trinquets de la ciutat. A més a més, romandrà a prop d’una altra figura del propi artista vinculada a aquest esport, «L’arc daurat», que es pot trobar a un dels llocs més emblemàtics de l’entorn de la costa del castell, junt a l’ermita de Sant Josep.

Amb aquesta peça cedida ara a Xàtiva, Boix ultrapassa els límits convencionals ja que a banda de la seua monumentalitat, també juga amb el concepte de «silueta» i de «retall», però donant a la peça, tot i la rigidesa de l’objecte, una mobilitat accentuada no sols per la disposició dels elements que hi apareixen, sinó pel fet de que la retalladura d’una de les siluetes, en negatiu, permet que allò que es veu al seu través canvie depenent del punt de vista de l’espectador, guanyant així en diversitat d’imatges per a la mateixa peça.

Amb aquesta són ja 9 les escultures d’artistes valencians que, des de l’any 2015, s’han anat instal·lant a Xàtiva. Raimon va cedir la peça «La veu d’un poble», amb la qual el va homenatjar l’artista xativí i amic particular Andreu Alfaro, mentre que Rafael Armengol també va obsequiar a la ciutat amb l’escultura «La penca» que també es va poder visitar a la plaça de la Seu durant la seua exposició antològica. Mitjançant la regidoria de Memòria Històrica, també s’han anat col·locant a Xàtiva escultures en homenatge als deportats xativins als camps nazis de concentració (una peça obra d’Alfred Moral i ubicada a la plaça Arquebisbe Mayoral), dues escultures d’Inma Abarca en record als represaliats durant la Guerra Civil («En defensa de la vida» ubicada a l’Avinguda Corts Valencianes i altra al cementeri municipal), o la figura de Miquel Mollà en homenatge a Francesc Bosch i Morata amb el títol «Esqueix». Completen les escultures dels últims huit anys el monument a Raimon ubicat a la plaça Sant Jordi (prop del carrer Blanc que el va veure nàixer), obra de Rafa Amorós i Joan Olivares; i l’escultura «Cadència» de Toni Marí, cedida pel club Rotary i que es pot trobar a l’explanada del poliesportiu Les Pereres.

Pujar