elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Vilafamés alça la veu amb el Vilafafest: música, cultura i lluita per la ruralitat

Vilafamés alça la veu amb el Vilafafest: música, cultura i lluita per la ruralitat
  • El festival reivindica un món rural viu i amb futur en una nit de música, teatre i literatura

MÉS FOTOS
Vilafamés alça la veu amb el Vilafafest: música, cultura i lluita per la ruralitat - (foto 2)
Vilafamés alça la veu amb el Vilafafest: música, cultura i lluita per la ruralitat - (foto 3)
Vilafamés alça la veu amb el Vilafafest: música, cultura i lluita per la ruralitat - (foto 4)
Vilafamés alça la veu amb el Vilafafest: música, cultura i lluita per la ruralitat - (foto 5)

Vilafamés va viure dissabte passat una de les seues nits més reivindicatives amb la celebració del Vilafafest, un festival que, més enllà de la música, s’ha convertit en un crit de resistència per la ruralitat. El poliesportiu municipal L'Estepar es va omplir amb centenars d’assistents que van gaudir d’un cartell amb alguns dels noms més destacats de l’escena musical valenciana.

Però el Vilafafest és més que un festival: és una declaració de principis. Sota el lema "Per una ruralitat digna", l’esdeveniment posa damunt la taula el desafiament de la despoblació i la necessitat de protegir els espais rurals, promovent una identitat viva, orgullosa de les seues arrels i amb ambició de futur.

Música sense frens ni censura

El festival va portar a Vilafamés artistes de renom com Pep de la Tona, Colomet, Cactus i la Kinky Band, que van posar banda sonora a una jornada marcada per la crítica social. Ni tan sols la pluja va poder frenar l’esperit combatiu d’un esdeveniment que va nàixer en 2024 amb el propòsit de convertir la cultura en una eina de transformació.

Més que música: literatura i teatre per a la reflexió

La jornada va començar amb una cita literària a la biblioteca municipal, on Joan Montañés va presentar el seu llibre 'Un viatge circular' acompanyat de l’escriptor Enric Nomdedéu. A la vesprada, el teatre va prendre el relleu amb la representació de ‘Mujer tenía que ser’, de la companyia El Terral, una obra que posa el focus en el paper de la dona rural i els desafiaments que afronta.

Un festival amb història i una lluita que continua

El Vilafafest va nàixer com un acte de resistència contra l’especulació energètica que amenaçava Vilafamés i altres municipis veïns. La mobilització de la societat civil i la fermesa de l’Ajuntament van aconseguir frenar projectes que posaven en perill el patrimoni paisatgístic i els recursos econòmics del municipi.

En aquesta nova edició, el festival manté la seua essència: defensar una ruralitat amb oportunitats, forta i amb identitat pròpia. Vilafamés no només celebra la seua cultura, sinó que l’utilitza com a altaveu per a continuar lluitant per un futur rural digne i amb garanties.

Pujar