Vila-real actualitza l'ordenança del SAD per a reforçar l'atenció domiciliària i afavorir l'autonomia personal
La nova ordenança del Servei d'Atenció Domiciliària de l'Ajuntament de Vila-real, aprovada inicialment en el Ple de novembre, integrarà per primera vegada els SAD municipal i de dependència amb l'objectiu de reforçar l'atenció a les persones i facilitar l'accés a “un servei fonamental per a garantir l'autonomia personal i atendre les necessitats bàsiques de col·lectius vulnerables”. La regidora de Serveis Socials, Silvia Gómez, valora d'aquesta manera l'actualització normativa del Servei d'Atenció Domiciliària que, amb l'ordenança en tramitació, s'adapta a la nova legislació de la Generalitat en matèria de Serveis Socials.
“El Servei d'Atenció Domiciliària és un recurs fonamental, que ens permet atendre un col·lectiu especialment vulnerable, ajudant-lo a afavorir la seua autonomia per a poder desenvolupar el seu propi projecte de vida i fent possible que aquestes persones puguen romandre en el seu entorn amb totes les necessitats bàsiques cobertes. En definitiva, millorar la seua qualitat de vida”, assenyala la regidora. Per a prestar aquesta assistència bàsica en l'entorn familiar, la nova ordenança distingeix dos tipus de servei: el SAD municipal, que es presta directament pels Serveis Socials municipals a aquelles persones majors o amb necessitats especials que requereixen assistència especialitzada per a poder afrontar el dia a dia en la seua pròpia llar; i el SAD de dependència, un servei que s'incorpora directament a la cartera local mitjançant licitació pública -fins ara estava cobert amb ajudes directes als beneficiaris- i destinat específicament a les persones amb grau de dependència reconegut, amb prescripció de Servei d'Ajuda a Domicili. En tots dos casos, els SAD compten amb finançament de la Generalitat Valenciana, complementada amb aportació de l'Ajuntament en el cas del SAD municipal. En aquest modalitat, la situació socioeconòmica del beneficiari és requisit per a la prestació del servei.
El Servei d'Atenció Domiciliària, tal com recull la nova normativa municipal, té entre els seus objectius estimular i potenciar l'autonomia personal, millorant la capacitat de les persones per a vuire en el seu mitjà habitual, incrementar l'autonomia dels beneficiaris perquè puguen romandre en el seu domicili el major temps possible i evitar l'internament; previndre situacions de risc; oferir suport domèstic, social, assistencial i educatiu a aquelles persones o nuclis familiars que no puguen satisfer-los per si mateixos; o fomentar el desenvolupament d'hàbits saludables i així millorar la qualitat de vida de la persona usuària, entre altres. Per a això, la cartera de serveis del SAD inclou actuacions com a suport en la neteja personal o l'alimentació, neteja de la llar, acompanyament o facilitació d'activitats d'oci o estimulació, entre altres.