Xurxo Mariño s’endinsa en el cervell humà i l’autoconsciència en una conferència a La Nau
La conferència, organitzada per l’Escola Europea de Pensament Lluís Vives i la revista Mètode, tindrà lloc dimecres 5 de juny a les 19:00 hores a l’Aula Magna de La Nau
La neurociència porta poc més de 100 anys tractant de desxifrar l’estructura i els processos interns encefàlics que fan que el nostre cervell siga capaç de generar autoconsciència, pensament simbòlic i llenguatge. Com sorgeix el «jo»? Quins mecanismes fan que la ment siga autoconscient a partir de l’activitat elèctrica i química de les neurones? Quin paper juga en aquest procés la interacció social i el desenvolupament del llenguatge? Al voltant d’aquestes qüestions, el neurocientífic Xurxo Mariño, professor de la Universitat de la Corunya, ofereix la conferència «En busca de la mente», que tindrà lloc el pròxim dimecres 5 de juny a les 19:00 hores a l’Aula Magna de La Nau. La conferència tanca el cicle «Els grans reptes de la ciència», organitzat per l’Escola Europea de Pensament Lluís Vives i la revista Mètode per a celebrar el número 100 de la publicació de divulgació de la Universitat de València.
Xurxo Mariño compagina la seua activitat com a docent i investigador al Departament de Fisioteràpia, Medicina i Ciències Biomèdiques de la Universitat de la Corunya amb la divulgació, una tasca que exerceix a través de les xarxes socials, actes i col·laboracions habituals amb mitjans de comunicació. En aquest sentit, Xurxo Mariño és un dels nous col·laboradors de Mètode, i a partir del número 101 comptarà amb una secció habitual titulada «Matèria obscura». Mariño és també autor de diversos llibres de divulgació científica i ficció; el seu llibre Neurociencia para Julia (Laetoli, 2012) és exemple del rigor amb el qual Mariño tracta de traslladar al públic en general el coneixement generat en el seu camp.
La conferència és d'entrada lliure amb aforament limitat.
El cicle «Els grans reptes de la ciència» s’emmarca dins de la programació que el Centre Cultural La Nau de la Universitat de València ha organitzat amb motiu del seu 20è aniversari coincidint també amb el 520è aniversari de la Universitat de València. Pel cicle han passat especialistes en diferents camps de la ciència, com ara el canvi climàtic, la robòtica o la genètica. A més, dins de les activitats per a celebrar els 100 números de la revista, la Sala Oberta de La Nau acull fins al pròxim 15 de setembre l’exposició «Mètode: 100 números de ciència».
100 números divulgant la ciència
Mètode és una revista dedicada a la divulgació i a l’estudi de la ciència. Editada per la Universitat de València, la revista s’ha consolidat com un referent de la divulgació de la ciència a l’Estat espanyol. Mètode va nàixer en 1992 sota la direcció de la periodista Olga Dénia, que la va posar en marxa i va estar al capdavant de la publicació fins al número 18. Des de 1998, el periodista i biòleg Martí Domínguez és el director de la revista.
Mètode s’ha centrat a analitzar i difondre els diferents aspectes de la investigació científica, i ha sabut crear un espai d’interacció entre ciències i humanitats que permet la participació de científics però també d’artistes, filòsofs, sociòlegs, historiadors i literats. Prova d’això són les seues portades, que han reunit a alguns dels artistes amb més projecció del panorama artístic valencià per a reflexionar sobre la ciència i els seus avanços.
La revista compta amb una edició trimestral en català i en espanyol, i un anuari en anglès, Mètode Science Studies Journal, que ha estat inclòs en les principals bases de dades i índexs d’impacte. Al voltant de la publicació en paper, Mètode ha sabut també comptar amb una presència creixent en la web i en les xarxes socials, i ha creat una col·lecció de llibres de divulgació que actualment està preparant el seu desè volum.
Entre els premis que ha rebut al llarg de la seua trajectòria destaquen el Premi Ciencia en Acción de Treballs de Divulgació en 2006, el Premi APPEC a la Millor Publicació en 2007, el Premi Prisma Especial del Jurat en 2009, el Premi Sacyr a la Innovació en 2014 o el Premi Ciencia en Acción Especial de Jurat 2008.