Xina s'interessa pel Port de València
Valenciaport i el port xinés de Tianjin han assegut les bases per a la signatura d'un acord entre els dos recintes portuaris que permetrà millorar els intercanvis comercials entre les àrees d'influència dels dos ports i dels seus respectius països. Aquest acord és fruit de la visita que representants de Tianjin van realitzar aquest diumenge al port de València, encapçalada pel president de la comissió de CPPCC de Tianjin, Zang Xianfu; i el director adjunt de l'oficina de servei del port de Tianjin, Cao Jun, que van acudir acompanyats pel conseller delegat de Spanish Soccer Institute, Enrique García.
La delegació xinesa va ser rebuda per Aurelio Martínez, president de l'Autoritat Portuària de València (APV); i Joan Calabuig, delegat del Consell per a la Unió Europea i Relacions Externes. Durant la trobada es van fixar les bases per a signar un acord de col·laboració en matèria comercial, industrial, cultural i de seguretat marítima i ambiental entre Valenciaport i el port de Tianjin. En la reunió, mantinguda en l'Edifici del Rellotge, els dirigents dels dos ports van constatar la coincidència entre ambdues instal·lacions.
Així, Tianjin és l'onzè port del món per tràfic de contenidors, amb aproximadament 15 milions de TEU i un hinterland proper de 15 milions d'habitants. Per la seua banda, el port de València se situa en la posició 28 en el rànquing mundial amb un moviment de contenidors proper als 5 milions de TEU i una població regional de més de 5 milions d'habitants. Així mateix, Tianjin és el port més important del nord de Xina i actua com a porta d'entrada natural de les mercaderies a la capital del país, Pequín, mentre que València és el major port de contenidors del Mediterrani i està considerat com el port de Madrid.
En el transcurs de la trobada, Zang Xianfu, president de la comissió de CPPCC de Tianjin, va ressaltar que "des de Tianjin s'accedeix als enclavaments logístics i industrials més importants del nord de Xina, la qual cosa ens permet actuar com a pont entre els interessos xinesos i el dels empresaris espanyols que desitgen establir llaços comercials amb la nostra àrea d'influència, especialment en aquells aspectes relacionats amb la indústria aeroespacial, la biofarmacèutica, i la d'alt valor afegit en components tecnològics".
Per la seua banda, el president de l'APV, Aurelio Martínez, va celebrar la coincidència d'interessos entre tots dos ports i regions d'influència. "Entre València i Xina sempre hi ha hagut una gran voluntat d'enteniment i cooperació com ho demostra la històrica Ruta de la Seda que va conviure amb el segle d'or valencià i que va propiciar l'esplendor artesanal de la nostra ciutat en barris com el de Velluters, amb més de 4.000 telers operatius de seda. En l'actualitat, eixa cooperació i enteniment es materialitza en visites com aquesta i en inversions com la protagonitzada per la companyia Cosco en la terminal de contenidors més important del port de València".
Després de la signatura en el llibre d'honor del port de València per part del president de la comissió de Tianjin, la delegació va visitar les instal·lacions del port de València, la ZAL i l'ampliació nord del recinte. Zang Xianfu va concloure la visita convidant al port de València a participar en l'encontre asiàtic que se celebrarà en Tianjin el pròxim mes de desembre per a compartir experiències en les millores de la relació entre els ports i les seues ciutats.
Tràfic amb Xina
Actualment, el 48% del tràfic que gestiona Valenciaport té origen/destí el Llunyà Orient i Xina s'erigeix principal soci comercial del recinte. En 2016, a través del port de València es van canalitzar 7,04 milions de tones amb aquest país, un 13,75% més. Pel que fa al tràfic de contenidors, l'exercici 2016 va tancar amb un tràfic de 719.190 TEU, xifra que representa un increment del 18,46% respecte a 2015. El port de València disposa de 10 línies regulars amb Xina sent els principals ports amb els quals comercia Xangai, Ningbo, Yantian, Qingdao, Tianjin, Xiamen, Chiwan i Hong Kong.