Les xifres de violència de gènere a València: 605 ordres de protecció i 112 detinguts en 2022
Actualment a la ciutat de València més de 1.200 dones precisen una ordre de protecció contra els seus agressors
En els últims 20 anys, 18.000 dones de la ciutat de València han necessitat una ordre de protecció en ser víctimes de violència masclista. Actualment més de 1.261 dones precisen una ordre de protecció contra els seus agressors. Aquestes ordres són gestionades per la Policia Local de València i el Cos Nacional de Policia, i a aquest número se sumen les que tenen un risc extrem, que són gestionades per la Unitat d'Atenció a la Família i Dona (UFAM). Unes xifres que el regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano, durant la presentació del balanç del treball del grup GAMMA durant l'any 2022 ha definit com “democràticament intolerables”, i “ens obliguen a fer una mica més del que estem fent”
El regidor ha destacat que “aquestes són les dones que s'han atrevit a denunciar, però tots els estudis demostren que són la immensa minoria, així que imagineu el nivell de violència de gènere que existeix a les nostres ciutats en aquest moment”.
605 s'han dictat durant el 2022
D'aquestes 1.261 ordres, 605 s'han dictat en el 2022 (543 vinculades a la violència de gènere i 62 són agressions sexuals), la resta s'arrosseguen d'anys anteriors.
Un dels aspectes sobre els quals ha posat l'accent el balanç dut a terme pel grup GAMMA és l'espai o lloc en el qual han tingut lloc les agressions sexuals. El 77% de les agressions s'han produït en espais privats, sent el 41% en el domicili comú, el 19% en el de la víctima i el 10% en el domicili de l'agressor. Mentre que en els anys anteriors les agressions en la via pública suposaven al voltant del 10%, l'any 2022 aquest percentatge s'ha multiplicat fins al 23%.
“Aquest augment s'ha produït per dos motius”, ha afirmat el regidor, “primer per la creació de la patrulla de GAMMA NIT, que des de setembre de 2021 es dedica, exclusivament, a atendre les situacions de violència de gènere. Aquesta patrulla només en 2022 ha detingut a 112 homes. En segon lloc està la pèrdua dels consensos polítics respecte a la violència de gènere”. “Aquestes dades demostren” ha indicat Cano “la bona faena que està duent a terme aquesta unitat, i la procedència d'aquesta mesura”.
Quant a la relació entre l'alcohol i les drogues en les agressions sexuals, l'estudi demostra que en el 54% de les agressions no va haver-hi influència o presència d'aquestes substàncies. “Això va de poder d'un home contra una dona, no és culpa d'una alienació o de problemes mentals, aqueixos són problemes diferents”, ha assenyalat Cano.
Comença a emergir la violència entre els 16 i 20 anys
En el que a l'edat de les víctimes es refereix no hi ha moltes variacions respecte a anys anteriors. En el 86% dels casos denunciats la víctima es troba entre els 20 i els 60 anys. “Comença a emergir la violència en persones d'entre 16 a 20 anys, molts d'ells menors, la qual cosa demostra que ningú està a resguard d'aquesta mena de conductes”, ha indicat el responsable de Protecció Ciutadana.
També s'han estudiat les circumstàncies socials que intervenen en aquesta mena d'assumptes. L'estudi revela que en general la dona té una major formació que l'agressor, però té també una major dependència econòmica. El 59% de les víctimes tenen fills, la qual cosa tal com ha explicat Cano “suposa una dificultat extra a l'hora d'interposar una denúncia i fa que a la dependència econòmica se sume la dependència emocional”.
Per a finalitzar la intervenció el regidor ha detallat les mesures que està duent a terme la Policia Local per a millorar la prevenció en aquest camp, entre les quals destaca, a més del desenvolupament del grup GAMMA, l'aposta per la Policia de proximitat “que ens permetrà millorar la capacitat de previndre aquestes situacions, ja que sabran identificar i evitar possibles agressions”. El regidor també ha anunciat que després de falles “la Policia Local organitzarà unes jornades de treball interdisciplinari per a estudiar com millorar, des de tots els angles i institucions, la lluita contra la violència de gènere”.