Una vintena d’homes assumixen el seu paper com a part del canvi contra la desigualtat
Un taller organitzat per la Regidoria d'Igualtat i Polítiques Inclusives de l'Ajuntament de València ha permés reflexionar i debatre sobre els models de masculinitat imperants i alternatius. 19 homes i sis dones han participat en esta iniciativa que la regidora Isabel Lozano ha valorat com a molt positiva. "És una molt bona notícia l'èxit de participació en este taller amb una vintena d'homes que han volgut deconstruir-se, com ells mateixos han dit, i tornar a construir-se d'una forma més igualitària i més lliure també per a ells".
El taller ha consistit en tres sessions, amb un total de 10 hores de durada, per visibilitzar des d'una perspectiva feminista com la socialització sexista assigna rols i expectatives a homes i dones generant així desequilibris de poder i limitacions de llibertat. A partir d'això s'ha obert un espai de debat i qüestionament per reflexionar sobre les formes per relacionar-se i desmuntar mites sobre la masculinitat i la feminitat.
Un home, Juan A. Rodríguez, i una dona, Eva Madrid, han sigut els docents encarregats de coordinar este taller i han valorat molt positivament l'experiència d'un grup "molt obert, amb predisposició i sensibilitat especials per escoltar i plantejar-se alternatives i descobrir, des d'una posició diferent, totes aquelles qüestions on tenen molt a guanyar com, per exemple, vivint les emocions de forma diferent, podent relacionar-se d'una altra forma amb altres persones o experimentant una paternitat corresponsable i viscuda de forma molt diferent a l'habitual".
"Des de la Regidoria d'Igualtat i Polítiques Inclusives continuarem generant estos espais de reflexió i trobada per a homes perquè són fonamentals per a treballar en la igualtat entre homes i dones i, sobretot, en la prevenció de la violència masclista, perquè estos homes no seran còmplices d'eixa violència i d'eixe masclisme i l'assenyalaran amb molta claredat i contundència", ha assegurat Lozano, qui ha destacat la necessitat de combatre les desigualtats de gènere a través de reflexions crítiques, treballant amb els estereotips de gènere i aportant idees per construir nous models i referents per aconseguir una societat menys violenta, més corresponsable i igualitària i més lliure.
El grup de participants l'han integrat persones amb perfils molt diversos: professionals i estudiants de l'àmbit de la investigació, de l'arquitectura, de l'agricultura ecològica, de la comunicació, la docència, la psicologia, etc. "Agraïm a totes les persones participants la seua implicació, que ha permés convertir este taller en una experiència molt satisfactòria, perquè estos homes que han iniciat este camí de reflexió i transformació personal i col·lectiva, seran agents de canvi als seus espais professionals, d'associacionisme i personals. Des de l'Ajuntament continuarem treballant en esta línia per generar un canvi cultural i relacional entre homes i dones", ha afirmat per finalitzar Lozano.