elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

‘Els Villalonga’ de L’Horta Teatre en el cicle de companyies valencianes del Rialto

‘Els Villalonga’ de L’Horta Teatre en el cicle de companyies valencianes del Rialto
  • L’obra estarà en cartell del 31 de març al 3 d’abril

  • Es tracta d’un text de Ramón Madaula en versió de Juli Disla

Del 31 de març al 3 d’abril, el Teatre Rialto de València presentarà la producció de L’Horta Teatre ‘Els Villalonga’ dins el cicle de companyies valencianes programat en aquest teatre.

‘Els Villalonga’ parteix d’un text de Ramón Madaula del qual ha fet una versió valenciana Juli Disla, ha sigut dirigida per Carles Sanjaime i està interpretada per Lucia Poveda, Bruno Tamarit i Alfred Picó.

L’argument de l’obra és el següent: està a punt d’arribar un membre nou a la família de Paco Villalonga, el qual no pensa consentir de cap manera que el seu llegat, en aquest cas el seu cognom, no es perpetue per la capritxosa decisió de la seua consentida i estimada filla Anna, i del seu còmplice i gendre, Pau. A aquesta família ha arribat l’hora de decidir, de mirar-se cara a cara i revelar com són de consistents els principis de cadascun d’ells.

Abans, L’Horta ja va posar en escena un altre text de Ramón Madaula, ‘L’electe’, que es preguntava quina és la motivació que porta els polítics a la política i que va ser una de les millors produccions valencianes de la passada temporada.

En ‘Els Villalonga’, els canvis que ha fet Juli Disla en la seua versió ho són per a contextualitzar alguns acudits i per a establir més fàcilment la complicitat amb el públic. Per exemple, la peça original porta per títol ‘Els Brugarol’.

L’obra que ens ocupa és una peça que retrata el costat còmic de l’ànsia de poder, en aquest cas de poder econòmic. Es tracta d’una família amb una llarga trajectòria en el món financer que ha sabut aprofitar les oportunitats per a enriquir-se, de manera que han sigut una de les famílies més influents en l’àmbit valencià. No obstant això, la seua història també té una part fosca: el besavi iniciador de l’èxit familiar va fer la seua fortuna amb el comerç d’esclaus a Cuba.

Els negocis cada volta van anar millor, sempre amb algun afer truculent, i van anar engolint cada volta més negocis fins a arribar a controlar en l’actualitat una de les empreses tecnològiques més importants de l’Estat.

El patriarca familiar s’acosta a l’hora de la seua jubilació, la seua filla no vol saber res del negoci i el pare busca un possible hereu per a perpetuar la nissaga, obsessió que genera tot un seguit de situacions còmiques.

Pujar