VÍDEO | Apoteosi de Vulcano amb la seua mascletà i les seues 21 salves en homenatge al seu fundador
La pirotècnia de Vulcano nascuda a Yátova ha tornat a la plaça després de cinc anys d'absència
El tret de Pirotècnia Vulcà ha donat l'inici a la recta final de les Falles 2024 en la plaça de L’Ajuntament de València. L'empresa de la població madrilenya de Villarejo de Salvanés s'ha acomiadat este divendres, dia 15, amb quatre trams de terratrémol final i uns vint últims segons apoteòsics. Amb una assistència i una temperatura de rècord, la família Giménez Clemente ha honrat la memòria del seu fundador, José Luis Giménez Privado, mort el març de 2022.
Les 21 salves llançades en record del pirotècnic de Yátova han estufarrat la pell del públic assistent i del gremi de la pólvora i el foc. L'acceleració de trons inicial, coronada amb els fums dels colors de la Senyera, ha sigut l'avantsala d'una mascletà contundent, que ha durat poc més de sis minuts.
💥💥 Reviu l’inici ple de color de la #mascletà15 de hui de @PiroVulcano! 💥💥 #Falles24@festesdeVLC@JCF_Valencia@policialocalvlc@bomberosvlc@protecivilvlc@CruzRojaVLC@TransitValenciapic.twitter.com/zIGpCqRf5G
— Ajuntament València (@AjuntamentVLC) March 15, 2024
Vulcano ha tornat a la plaça després de cinc anys d'absència, encara que no ha deixat de disparar en els barris de la ciutat i en esdeveniments nacionals i internacionals, on l'ús dels fums de colors els ha fet fàcilment recognoscibles. En la memòria dels valencians roman el record de l'esclat cromàtic de la mascletà del 17 de març de 2019, amb un homenatge a la Senyera, el Llevant UD i el València CF. I la d'este divendres n'ha sigut una altra per a emmarcar en la història de la ciutat.
La mascletà, alimentada de 180 quilos de pólvora, ha sigut “dinàmica i molt interpretativa per la gent, amb una primera seqüència d'efectes sonors amb trons digitals i un principi totalment digitalitzat amb una estructura clàssica, per a aconseguir una perfecció exacta”, tal com ha avançat a primera hora del matí José Luis Giménez Clemente, gerent i fill del fundador de l'empresa.
Convidats al balcó
Com a testimonis de la mascletà han estat representats al balcó de l'Ajuntament el món de la política, la justícia, l'exèrcit, l'empresa, la cultura i la societat civil. Han acompanyat a l'alcaldessa, María José Catalá, Llanos Massó, presidenta de les Corts; Vicente Barrera, vicepresident primer del Consell i conseller de Cultura i Esport; Teresa Gisbert, fiscal superior de la Comunitat Valenciana; Miguel Tellado, diputat i portaveu del Grup Parlamentari Popular en el Congrés; i el coronel José Manuel Roy, cap del Comandament de Transmissions i comandant militar de València i Castelló.
Al costat d'ells, han gaudit este divendres en lloc privilegiat de l'art de Pirotècnia Vulcano Blanca Pons-Sorolla, besneta del pintor valencià i Filla Adoptiva de València; Pilar Mateo, científica i Filla Predilecta de la Ciutat; l'empresària Hortensia Roig Herrero, mantenidora de la fallera major infantil de 2024; Janet Kafka, cònsol honorària d'Espanya a Dallas; Rodolfo Bacharach, cònsol del Salvador; María José Broseta, presidenta de la Federació d'Associacions de Veïns de València; en representació de Creu Roja Espanyola, Maria del Mar Pageo, presidenta nacional, i Rafael Gandia, president en la Comunitat Valenciana; així com representants de l'Associació de Persones Sordes.
Les falleres majors de València, María Estela Arlandis i Marina García, han estat escortades este divendres al balcó per les comissions de Doctor Berenguer Ferrer, Ministre Luis Mayans-Argenter Suárez, Mare de Déu de la Cabeça-José María Mortes Lerma, Jacinto Benavente-Reina na Germana i Ceramista Ros-José Maria Mortes Lerma. En ple ambient faller, María José Catalá ha rebut este divendres representants de la Setmana Santa Marinera, que prenen el relleu en el calendari festiu a la Junta Central Fallera.
Dissabte 16: Pirotècnia Aitana
Les Falles de 2024 han entrat en el seu compte arrere. Per al dissabte 16, amb tots els monuments fallers plantats al carrer, està prevista la participació de Pirotècnia Aitana en el llançament de la mascletà de les dos de la vesprada en la plaça de L’Ajuntament. Des de Bèlgida, a la Vall d'Albaida, arriba l'empresa d'Isabel Benavent Navarro, tota una referència en el poder femení de les arts pirotècniques. Tal com arrepleguen les cròniques, Pirotècnia Aitana es va fundar el dia de Santa Bàrbara, patrona del gremi, de l'any 2007.
La traca valenciana no podrà faltar en la mascletà del dissabte. Aitana farà gala del sentiment valencià a través del llançament, des d'una vintena de posicions a l'interior de la gàbia, de diversos conjunts que simularan el batec del cor emocionat del públic present. La família Benavent promet un tret contundent amb multitud d'efectes i un terratrémol terrestre desplegat en una trentena de ramals.
Diumenge 17: Pirotècnia Caballer FX
Encara que la fundació de l'empresa Caballer FX com a tal es remunta al present segle XXI, l'empresa pirotècnica liderada per María José Lora Zamorano i el seu fill Diego Pérez de Lucía conjuminen tradició i modernitat. Ells són els encarregats de disparar la mascletà del diumenge 17 de març, quan la ciutat ja estiga presa per milers de visitants i turistes. Mare i fill han aconseguit tal cota de complicitat i coordinació que els ha col·locat en el podi de les grans sagues de la pirotècnia valenciana.
María José és neta de Josefina Caballer i neboda de Miguel Zamorano Caballer, que l'any 1940 van disparar en la primera Nit del Foc de València. Pirotècnia Caballer FX promet un espectacle especial, aeri i mecanitzat, amb les clàssiques cinc retencions terrestres i un tram final d'efectes mitjançant sistema digital que donaran pas al bombardeig final de trons i colors. Caballer FX són pioners de la simfonia de l'esplendor i el soroll des de l'any 1877 gràcies a la labor de cinc generacions.
Dilluns 18: Pirotecnia Valenciana
El tret de la vespra de San José serà obra de Pirotecnia Valenciana, que recentment va protagonitzar el llançament de la mascletà del passat 18 de febrer a Madrid. L'equip de José Manuel Crespo Vidal, que ha aspirat l'aroma a pólvora des de xiquet, arribarà des de Llanera de Ranes per a deixar la seua empremta en la catedral mundial de la pirotècnia.
Habitual en els grans actes fallers a la ciutat de València, la mascletà del dilluns tindrà la clàssica arrancada impregnada de traca valenciana. Seran sis minuts llargs amb un ritme creixent que finalitzarà amb un potent terratrémol terrestre i els clàssics colps amb canvis de ritme de foc aeri totalment digitalitzat.
Dimarts 19: Pirotecnia del Mediterráneo
Una mascletà perfecta i magnànima per a tancar el cicle faller de 2024. Esta és la intenció de Pirotecnia del Mediterráneo, una empresa jove i entusiasta, que gaudix amb els complexos muntatges en trets dissenyats a propòsit per a cada lloc. L'empresa té la seua fàbrica a Vilamarxant amb una extensió de 25.000 m², 10 magatzems, i una capacitat de magatzematge de 10 tones. És especialista en grans espectacles que han il·luminat els cels de València, Sant Sebastià, Bilbao, Logronyo, Tarragona, Scheveningen (Holanda), Valladolid i diverses edicions del Medusa Sunbeach Festival de Cullera.
Traca valenciana, quatre fases de foc aeri, cinc fases terrestres, foc de corda, un terratrémol amb deu potents fases de trons i un ensordidor bombardeig final amb més de 6.000 trons aeris conformen els grans trets de la mascletà que acomiadarà les Falles 2024. Encara que Pirotècnia del Mediterrani sempre es guarda un as sota la mànega.
Les mascletaes es poden seguir en directe, a través del compte de Facebook de l'Ajuntament de València @ajuntamentvlc, des de les 13.58 hores.