elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Vicent J. Martínez, vocal de la Confederación de Sociedades Científicas Españolas (COSCE)

Vicent J. Martínez, vocal de la Confederación de Sociedades Científicas Españolas (COSCE)

    El catedràtic d’Astronomia i Astrofísica de la Universitat de València Vicent J. Martínez ha sigut elegit vocal de la Confederación de Sociedades Científicas Españolas (COSCE), que agrupa les 74 entitats d'aquesta naturalesa.

    Vicent Martínez era ja membre de la Real Sociedad Española de Física, integrant de la COSCE, i ara ocuparà la vocalia que agrupa les àrees de matemàtiques, física i tecnologies físiques, i química i tecnologies químiques.

    La COSCE (https://www.cosce.org) juga un paper molt important en la defensa de la Ciència a Espanya. Vicent J. Martínez va obtindre 39 dels 42 vots emesos.

    Vicent J. Martínez (València, 1962) és llicenciat per la Universitat de València amb premi extraordinari (1985). Va realitzar la seua tesi en Astrofísica i Cosmologia en NORDITA i el Niels Bohr Institute (a Copenhaguen) sota la direcció del professor Bernard J. T. Jones, per la qual li va ser atorgat el Premi Eduard Fontserè (IEC), i va obtindre el doctorat a la Universitat de València el 1989.

    Professor titular d'Astronomia i Astrofísica a la Universitat de València des de 1991, i catedràtic des de 2009, va ser director del seu Observatori Astronòmic durant 11 anys. La seua activitat docent i de difusió de la ciència li va valdre en 2011 el Premi a l'Ensenyament i Divulgació de la Física de la Reial Societat Espanyola de Física i la Fundació BBVA i en 2016 el Premi a l’Excel·lència Docent del Consell Social de la UV i la Generalitat Valenciana.

    És membre de la Reial Societat Espanyola de Física (RSEF) des de 1992 i membre fundador (1992) de la Societat Espanyola dAstronomia (SEA). És membre, també des de la seua fundació, de la Comissió Dona i Astronomia de la SEA. En 2017 va ser triat coordinador de la Xarxa d’Infraestructures d’Astronomia (RIA) pel seu comité directiu, l’organisme que regula les instal·lacions espanyoles cientificotècniques singulars en astronomia. La Xarxa es va constituir en 2007 com un Grup de Treball de la Comissió Nacional d’Astronomia i assessora l’Administració General de l’Estat i, en particular, al Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats en temes relacionats amb les infraestructures astronòmiques, la seua coordinació i ús òptim.

    L’activitat investigadora de Vicent Martínez s’ha orientat fonamentalment a l'estudi de les galàxies, l'estructura a gran escala de l'univers i la cosmologia. Ha sigut un dels científics pioners a aplicar els fractals a la cosmologia. La seua investigació actual està dedicada a l'aplicació de mètodes d'estadística espacial a la distribució de les galàxies i l'evolució de les seues propietats. També treballa en l'anàlisi de dades de la radiació còsmica de fons. Els seus projectes en astrofísica observacional inclouen l'estudi de la massa i extensió dels halos foscos al voltant de les galàxies el·líptiques, a través de la dinàmica de les galàxies satèl·lit. Ha participat com co-investigador principal en un projecte C-Consolider l’objectiu del qual és l'estudi sistemàtic de l'evolució còsmica (el projecte ALHAMBRA) i ha sigut investigador principal de projectes d'excel·lència Prometeu de la Generalitat Valenciana.

    Ha realitzat contribucions en altres camps de l'astronomia (distribució de masses d'asteroides en el cinturó principal, estudi de bòlids i meteors, estudi de trànsits en les corbes de llum d'estreles, anàlisis de la composició química de possibles oceans en exoplanetes) i de la física (anàlisi multifractal d’atractors estranys, sèries espectrals, o làsers) i en biologia (origen termodinàmic de les relacions d'escala metabòliques).

    Ha publicat més de 80 articles en revistes del terç superior del JCR, amb més de 2500 cites, i és autor de dos llibres de text universitaris ‘Astronomía Fundamental’ (amb J.A. Miralles, E. Marco i David Galadí-Enríquez) i ‘Statistics of the Galaxy Distribution’ (amb Enn Saar) i de diversos llibres de divulgació científica. Va rebre el Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General en 2005 pel seu llibre ‘Mariners que solquen els cels’ i el Premi Prismas Casa de las Ciencias 2016, en la modalitat de textos inèdits, per ‘Fractales y Caos. La aventura de la complejidad’, escrit amb F.J. Ballesteros i S. Paredes.

    Ha assistit com a ponent a nombrosos congressos internacionals, realitzat estades d'investigació en centres de Suïssa, França, Holanda, Dinamarca, Itàlia i Regne Unit, i impartit seminaris en centres d'investigació i universitats de tot el món.

    Ha impulsat iniciatives de divulgació com ‘L’Aula del Cel’, i ha oferit més d'un centenar de xarrades de divulgació. També ha creat, coordina i dirigeix el portal web de difusió de la ciència http://www.conec.es (en el qual va col·laborar la COSCE)

     

    Pujar