Vicent Esteban Chapapría considera que és innecessària una nova DIA per a l'ampliació del port de València
“Una declaració d'impacte es realitza quan la llei ho exigeix. I no és el cas”, ha afirmat el catedràtic de Ports i Costas de la UPV
El catedràtic de Ports i Costas de l'Institut de Transport i Territori de la Universitat Politècnica de València, Vicente Esteban Chapapría considera que les obres de l'ampliació nord no necessiten tramitar una nova Declaració d'Impacte Ambiental. Així ho ha afirmat en una entrevista concedida al mitjà especialitzat València Marítima (Veintepies, en la seua versió digital). “És una obra de farciment que s'executa dins del recinte portuari i, per tant, no precisa de cap declaració ambiental”.
Així, durant la seua intervenció, el catedràtic de la UPV, un dels majors experts europeus en dragatges, insisteix que “el port de València ha complit escrupolosament la normativa, inclosa l'ambiental. No fa falta en absolut una nova DIA. Tenim una legislació ambiental garantista. Una declaració d'impacte es realitza quan la llei ho exigeix. I no és el cas”.
Sobre l'afecció del port de València a les platges, el catedràtic ha assegurat que “la DIA de l'ampliació nord estipulava el seguiment de les platges i així es va efectuar, en concret pel professor Serra, que va confirmar que no hi ha hagut efecte addicional sobre les platges”. Referent a això, Chapapría insisteix “les platges valencianes pateixen, efectivament, una sèrie de problemes que es poden associar històricament al port, però també a molts altres factors, entre ells a la construcció d'embassaments que impedeix que arribe arena a les costes o el propi canvi climàtic. Ningú pot negar que les platges pateixen una regressió, per això, són necessaris plans específics que compten amb la inversió necessària i que analitzen aquest assumpte des de diversos angles; que no sols s'atribuïsca la responsabilitat al port”.
Chapapría considera a Valenciaport un referent en estratègia mediambiental i posa com a exemple l'evolució de la Petjada de Carboni on assegura que mentre que el trànsit de mercaderies ha crescut en un 24%, la Petjada de Carboni s'ha reduït en un 19% i el consum energètic en un 27%. Així, ha manifestat “les dades confirmen que es poden produir millores molt importants per a la sostenibilitat ambiental i en els costos de transport per la construcció de noves obres i serveis, tant ferroviàries com logístiques, que acompanyen la posada en marxa de la terminal”.
Chapapría conclou assegurant que “el projecte està acabat i perfectament construït. El port ha de compensar a la ciutat. Per descomptat. Però aquesta ha de reconéixer la importància del recinte per a tots els valencians”.