Veïns del Cabanyal es reuniran al solar del Clot per a elaborar les seues al·legacions al PEC mitjançant un taller participatiu
Cabanyal-Horta, el projecte autogestionat de transformació del solar del Clot en horts ecològics i lloc d'esplai obert al veïnat, emprès fa ja quatre anys de manera autònoma per veïns i veïnes del barri, organitza dissabte que ve 9 de març juntament amb la cooperativa de mediació social i advocacia El Rogle un taller participatiu en el qual es convoca a les persones afectades i preocupades pel Pla Especial del Cabanyal (PEC) perquè acudisquen a expressar les seues queixes i alternatives al pla urbanístic promogut pel regidor d'urbanisme Vicent Sarrià.
Al taller, impartit i facilitat pel Rogle Mediació i Advocacia, es farà des de les 9 del matí una explicació sintètica del PEC, s'assessorarà sobre la forma de presentar al·legacions al pla, s'arreplegaran les queixes i alternatives de la persones participants, i en les setmanes següents se'ls donarà una forma raonada i jurídica perquè puguen ser presentades abans de la finalització del termini d'exposició pública del PAC, el pròxim 15 d'abril.
“Aquesta iniciativa naix dels veïns i les veïnes, sense signe polític, sense significació en cap associació o col·lectiu i amb la mera intenció d'enfortir el teixit social del barri i organitzar-se des del respecte a tot el veïnat, i l'amor als Poblats Marítims”, ha declarat Cabanyal-Horta
El suport jurídic del Rogle serà sufragat pels veïns i les veïnes que organitzen l’acte. Per això hi haurà una guardiola de resistència per a rebre col·laboració.
Es tracta d'una activitat més organitzada des de Cabanyal-Horta i diferents sectors del veïnat crítics amb el pla urbanístic per al Cabanyal, elaborat per la regidoria d'urbanisme dirigida per Vicenta Sarría, i per l'arqutecte Gerardo Roger. Fins ara, aquests veïns i veïnes participants al projecte Cabanyal-Horta han organitzat una assemblea veïnal al solar del Clot el passat Dia de l'Arbre de la Comunitat Valenciana, han intervingut críticament en el Ple municipal en el qual es decidia l'obertura del període exposició pública i de presentació d'al·legacions al PEC, i també van intervenir el passat 26 de febrer al polèmic acte de presentació del pla al Teatre El Musical davant els veïns del Cabanyal per part del regidor d'urbanisme i els arquitectes responsables de la redacció del pla.
També han estat proporcionant informació al veïnat sobre els efectes del PEC. Les seues crítiques principals se centren que el PEC, en la seua redacció present, destruiria els horts autogestionats i l'espai educatiu i d'esplai construït durant anys amb el treball diari de les persones participants en Cabanyal-Horta, perquè el pla contempla aquest lloc com a emplaçament de nous blocs residencials de cinc altures. En comptes d'això reclamen la supervivència, ampliació i reconeixement d'aquest espai singular construït sense suports institucionals dignes de comentar.
Segons Cabanyal-Horta, “tota aquesta immensa labor de transformació ecològica i cura del teixit social i la convivència en el barri, realitzada autònomament per veïns i veïnes, exemplifica a petita escala les polítiques que es reclamen per al barri, i posen en evidència la frustrant incapacitat de l'ajuntament per a desenvolupar el decidit en diferents processos participatius en aquests anys”.
També critiquen en general que el PEC faça èmfasi en la construcció de noves i impersonals edificacions en lloc de la rehabilitació dels immobles existents en el barri, abandonats i degradats durant anys, amb l'enorme impacte ambiental i sobre la identitat arquitectònica que això portaria aparellat. Aquests veïns i veïnes també assenyalen que el PEC agreujarà els actuals processos d'elititzación del barri i expulsió del veïnat autòcton i de rendes baixes, en no poder assumir el pagament dels preus de lloguer en alça per l'augment dels pisos dedicats a l'estada de turistes d'alt poder adquisitiu, amb percentatges de fins al 40% de l'habitatge lliure en algunes zones.
Cabanyal-Horta lamenta que aquest urbanisme de greus impactes socials i ambientals que suposa el PEC prevalga sobre una altra estratègia urbana construïda participativament, aprovada i finançada com l'EDUSI, que representa molt millor les aspiracions de veïns i veïnes per al barri del Cabanyal, i en la qual sí es planificaven diferents espais del barri com a hortes urbanes i s'assignaven fons econòmics per al seu desenvolupament.