elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Valenciaport homenatja a Ximo López, un dels últims ‘Mestres d’Aixà’

Valenciaport homenatja a Ximo López, un dels últims ‘Mestres d’Aixà’
  • Ximo López ha destacat que “al costat del meu gran amic José Carrión hem fet moltes de les maquetes que estan hui dia exposades en les instal·lacions de l'Autoritat Portuària de València

MÉS FOTOS
Valenciaport homenatja a Ximo López, un dels últims ‘Mestres d’Aixà’ - (foto 2)

El L'Autoritat Portuària de València (APV) ha reconegut la labor de Joaquín López Martínez, un dels últims ‘Mestres d’Aixà’ o fusters de ribera valencians, un ofici de construcció artesanal d'embarcacions en fusta. Ximo López, al costat de José Carrión López, han realitzat nombroses maquetes d'embarcacions que es poden veure en les instal·lacions de Valenciaport. El president de l’APV, Aurelio Martínez, ha entregat al ‘Mestre d’Aixà’ un socarrat personalitzat “en reconeixement a la seua activitat i contribució al patrimoni marítim valencià”.

Ximo López ha agraït este reconeixement i ha explicat que “des de ben xicotet he estat unit al marítim. El meu pare treballava com a calafat i va ser el que em va transmetre l'amor per aquest ofici. Vaig començar treballant en la construcció naval a la platja, per a després seguir en la Unió Naval de Llevant com a fuster de ribera”.

“Des de sempre -ha reconegut- he tingut clar que estos coneixements arribaren a més gent. Per això vaig començar a fer classes de fusteria de ribera a l'Escola d'Arts i Oficis. Durant estos anys com a professor, vaig conéixer a grans alumnes i companys, entre als que destaque el meu gran amic José Carrión, amb el qual he fet moltes de les maquetes que estan hui dia exposades en l’APV. Gràcies a l'Autoritat Portuària, els nostres vaixells estan salvaguardats en les seues instal·lacions”.
Ximo López també ha revelat que “després de la supressió dels cursos oficials em vaig veure en la situació de què volia continuar construint maquetes, però no tenia ni on ni com. Gràcies a les autoritats del port que van valorar el nostre treball, ens van concedir un lloc on poder continuar creant. Part de l'agraïment per este reconeixement és per a eixes persones que van veure un llegat que no ha de desaparéixer”.

L’APV ha realitzat dues exposicions on s'han mostrat els models que al llarg de tota una vida han realitzat els mestres Ximo López i José Carrión. L'última d'elles es va dur a terme en 2018 amb el nom de ‘Plànols, Maquetes i Mestres d’Aixà al Port de València’ on es podien veure 15 maquetes dels mestres del modelisme naval. Unes maquetes que mostren el rigor en l'execució, basat en la investigació històrica i el profund coneixement d'un antic ofici, transmés de pares a fills i que va donar lloc a unes maneres de construcció, eines i vocabulari propis que formen part de l'extens patrimoni marítim valencià. Este ofici implicava el coneixement de disciplines com ara les de realització del model a escala, el disseny de plans, la selecció de fustes, la creació de les eines i màquines adequades per a cada fase del treball, la construcció de l'estructura, calafatejat i els acabats de la nau.

Entre les creacions de Ximo López es compten amb el Llaüt ‘Manuela Torres’, el vaixell típic de cabotatge del Mediterrani; el bergantí-goleta ‘Escolàstica Vicente Guillem’; el jabeque, una embarcació típicament mediterrània; el velatxer ‘Vicente Mensua’; el Falutx ‘María Martín’; la barca de bou ‘La Bona Guia’, embarcació típicament valenciana; la goleta ‘Pepe Huertas’; la reproducció de la Coca Votiva de Mataró; ‘La Gallega’, nom original de la Santa María que va portar a Cristòfor Colom al Nou Món; les caravel·les ‘Santa María’, ‘Xiqueta’ i ‘La Pinta’; el caero ‘Concha López’, vaixell típic de la costa alacantina.

Pujar