Valenciaport reduirà un 73% el seu consum energètic en il·luminació de vials amb la substitució de les lluminàries per led
La substitució de 800 lluminàries en el port de València permetrà estalviar 269 tones de CO₂ a l'any
L'Autoritat Portuària de València (APV) ha tret a licitació la substitució de totes les lluminàries dels vials públics del port de València per unes altres tipus Led, de menor consum. En concret, el projecte preveu la substitució de 800 lluminàries de vapor de sodi amb un import d'adjudicació de 346.000 euros. Este projecte és finançat al 50% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), dins del Programa Operatiu de Creixement Sostenible 2014-2020 “Una manera de fer Europa”.
Esta mesura s'emmarca en el sistema de gestió energètica basat en la normativa ISO 50001 que l’APV va implantar en 2015 en els recintes portuaris que gestiona. Amb la substitució de les lluminàries, l’APV preveu reduir el consum energètic un 73% i evitar l'emissió de 269 tones de CO₂ a l'any.
El termini d'execució després de l'adjudicació del contracte és de 3 mesos pel que es preveu que el projecte estiga finalitzat a l'estiu.
La substitució de les lluminàries dels vials per tecnologia led és un pas més de l’APV en la seua política de descarbonització dels recintes portuaris valencians. En els últims anys (entre 2008 i 2016) la Petjada de Carboni del port de València ha acumulat una disminució del 17% passant de 3,12 a 2,58 t CO2 per tona mogudes. L’APV va ser la primera autoritat portuària d'Espanya a inscriure la Petjada de Carboni en un recinte portuari en el registre de Petjada de Carboni creat pel Ministeri de Transició Ecològica, obtenint el segell “Calcule”.
Així mateix, l’APV participa en projectes de transició energètica que fomenten l'ús de combustibles alternatius com el Gas Natural Liquat (GNL) o l'hidrogen, així com la implantació d'energies renovables en els recintes portuaris que gestiona. En concret, l’APV té previst presentar a Conselleria un projecte per a la instal·lació d'una planta eòlica que generaria en una primera fase entre 12 i 16 MW, amb un cost estimat d'entre 13 i 18 milions d'euros, la instal·lació tindria una producció anual d'uns 27.000 MWh en la seua primera fase. En el cas de l'energia solar fotovoltaica, està previst licitar una instal·lació de prop de 800 KWH d'energia solar en el port de València amb un cost estimat de prop de 600.000 euros.