Valenciaport es presenta com a referent d'integració port-ciutat a Castelló
L'Autoritat Portuària de València (APV), ha participat este matí en la jornada "Present i futur en les relaciones port-ciutat" organitzades en el port de Castelló pel grup de recerca IMK, Innovació en Màrqueting de la Universitat Jaume I de Castelló. La jornada ha sigut inaugurada per Pilar Álvarez, sotsdirectora general de ports, aeroports i costes de la Generalitat; Francisco Toledo, president de l'Autoritat Portuària de Castelló; Miguel Ángel Moliner, vicerector d'economia i PAS de la Universitat Jaume I; i Miguel Ángel López, professor d'organització d'empreses de la UJI.
Durant la jornada, Joan Alemany, director de la revista Portus, ha exposat en la seua conferència "Problemes i alternatives actuals de les relaciones port-ciutat" que "recintes portuaris són espais oberts a la ciutat però són ports i han de seguir sent-ho i això suposa que la làmina d'aigua ha de seguir usant-se". Igualment, Joan Alemany ha explicat que "en l'actualitat, les relacions que es plantegen entre els ports i les ciutats són més complexes". Així mateix, ha indicat que "per a analitzar en profunditat estos temes, un conjunt de ports i ciutats del sud d'Europa i Sud-Amèrica hem constituït l'associació RETE, de la qual és vicepresident Manuel Guerra".
Per la seua banda, Manuel Guerra, sotsdirector general de l'APV ha explicat l'evolució del desenvolupament urbà de València i del port al llarg de la història. En aquest sentit, Guerra ha ressaltat que "les relacions entre el port i la ciutat han travessat diferents fases fins al moment actual en el qual ambdues institucions, l'ajuntament i l'Autoritat Portuària de València, estem plenament convençuts que hem de treballar conjuntament per al desenvolupament comú. En l'APV som conscients que la ciutat i els ciutadans són un dels nostres clients més importants i, per això, estem treballant conjuntament amb l'ajuntament per a impulsar actuacions que afavorisquen el desenvolupament tant del port com de la ciutat".
Durant la seua intervenció, Manuel Guerra ha explicat que "la riuada del 57 i el posterior desviament del llit del riu va ser el detonant que va provocar que el port i la ciutat, fins eixe moment dos elements clarament separats, acabaren convergint i s'integraren en la mateixa trama". Així mateix, Guerra ha incidit que la relació que ha mantingut l'APV amb l'Ajuntament s'ha sustentat sempre en convenis de col·laboració i s'inicia en la dècada dels 80. En concret, el primer conveni entre ambdues institucions es va signar en 1986, el conegut com a Balconada al Mar i va possibilitar la construcció de l'accés sud al port i l'accés dels ciutadans a part de la dàrsena interior del port. Posteriorment, en 1997 se subscriu un nou conveni que va possibilitar la construcció de l'accés ferroviari al recinte portuari i eliminar la barrera ferroviària que separava la dàrsena. Manuel Guerra també ha explicat que "la celebració de l'America's Cup va suposar la remodelació definitiva de la relació del port amb la ciutat en la zona nord obligant a obrir la dàrsena interior al mar, actuació que va ser possible gràcies a disposar del conveni del Balcó al Mar del 86. Este mateix conveni va possibilitar en 2013 la cessió a la ciutat de part de la dàrsena interior del port".
"En estos moments estem treballant en la interacció amb la zona sud, amb el barri de Natzaret. Estem elaborant el Pla Especial per al desenvolupament d'esta zona", ha continuat Manuel Guerra. En la seua intervenció Guerra també ha explicat que, actualment, l'Autoritat Portuària de València disposa de comitès assessores per a la integració port-ciutat presidits pels tres alcaldes de les ciutats on es troba present l'APV (València, Sagunt i Gandia). "Precisament – ha continuat Guerra- el comitè assessor del port de València va signar enguany les bases per a un acord específic sobre la reordenació del pla especial de la zona de Natzaret. Este acord contempla la remodelació del traçat viari, la creació d'un parc de desembocadura de 80.000 m2, una parcel·la destinada a equipament terciari i una altra parcel·la de 80.000 m2 per a equipament esportiu".