Valenciaport participa en la 1ª Setmana de la Responsabilitat Social a la Comunitat Valenciana
L'Autoritat Portuària de València (APV) participa en la 1ª Setmana de la Responsabilitat Social a la Comunitat Valenciana que se celebra fins al pròxim 27 d'octubre en l'Edifici del Rellotge del port de València. La trobada ha sigut inaugurat per Francesc Sánchez, director general de l’APV; Elena López, presidenta de l'associació + Responsables i directora de Ingenieria Social; Dino Gosp, director general de Banca d'empreses a la Comunitat Valenciana de Caixabank; i Isabel Lozano, regidora delegada d'Igualtat i Polítiques Inclusives de l'Ajuntament de València.
Durant la inauguració, el director de l’APV, Francesc Sánchez, ha destacat que “el port juga un paper molt important al servei del teixit econòmic de la Comunitat Valenciana i del nostre hinterland. Som l'empresa o entitat més important de la Comunitat Valenciana en termes de treball i d'aportació al PIB i també som conscients del nostre paper com a referent entre les empreses que integren la comunitat portuària”. Així mateix, ha ressaltat que “des que en 2005 comencem a parlar expressament de responsabilitat social en el nostre model de gestió i a organitzar les nostres accions entorn d'aquesta estratègia hem anat evolucionant cap a projectes cada vegada més compartits i integrats”.
Pilar Blaya, directora de Responsabilitat Social Corporativa, ha aprofundit, posteriorment, en la política de RSC de l’APV en la taula redona centrada en l'aspecte econòmic. En concret, Blaya ha explicat que el port i la ciutat són dues entitats interdependents entre si el creixement i el desenvolupament de les quals s'ha anat produint de manera paral·lela i ha recordat que al recinte portuari conflueixen diferents administracions públiques el funcionament de les quals requereix una important coordinació ja que estan sotmeses a regulacions molt estrictes.
En l'àmbit de l'acció social, Blaya ha ressaltat la implicació directa de l'Autoritat Portuària de València i les empreses del seu entorn amb les inquietuds de la població més pròxima al port de València. En aquest sentit, ha explicat la iniciativa APORTEM – Puerto Solidario Valencia, que va sorgir en 2013 amb l'objectiu de promoure la RSC entre la comunitat portuària valenciana i que al desembre de 2016 es va constituir oficialment com a associació. Actualment, APORTEM – Puerto Solidario Valencia està integrada per 18 empreses i organitzacions representatives del conjunt de la comunitat portuària valenciana. Blaya ha explicat que “APORTEM està molt centrada en la part humana, en l'apartat social, perquè és una necessitat que observem que compartíem tots els integrants, ja que l'aspecte econòmic o mediambiental ja estava molt més desenvolupat. Per això, hem volgut destinar la nostra activitat als col·lectius més vulnerables i més próxims de l'entorn”.
En aquest sentit, Blaya ha destacat la col·laboració que des de APORTEM-Puerto Solidario Valencia es realitza especialment amb cinc centres educatius dels barris marítims, dones en risc d'exclusió i amb dos pisos d'acolliment d'immigrants que es troben situats a Natzaret. En concret, entre les línies d'actuació promogudes per a aquests col·lectius, està el reforç en alimentació, salut i educació mitjançant l'adquisició d'aliments, productes d'higiene, roba o material didàctic, esportiu i escolar entre altres productes. “Des de la nostra posada en marxa, hem pogut anualment col·laborar amb el suport a més de 500 menors, més de 120 dones en risc d'exclusió social i es recolzen els projectes en que participen dos pisos d'acolliment d'immigrants situats en el barri de Natzaret. Fins aquest any, gràcies a la col·laboració activa de tota la comunitat portuària en les campanyes solidàries hem pogut arreplegar més de 9.000 tones de menjar, 11.000 peces de vestida, 23.200 productes d'higiene, 24.100 unitats de material escolar o més de 2.000 jocs educatius i joguets, que han sigut canalitzats tots a través de de les organitzacions que els donen suport en el seu propi entorn”.
En paraules de Pilar Blaya, APORTEM – Puerto Solidario Valencia ha permès “forjar una relació estable en el nostre sector des d’una altra perspectiva que ens ha permès a tota la comunitat portuària estar més prop de les persones del nostre entorn i que la nostra col·laboració tinga major abast”. L'aliança generada en APORTEM-Puerto Solidario Valencia, va afirmar, “permet contribuir activa i conjuntament a la consecució de diverses de les metes dels Objectius de Desenvolupament Sostenible per a combatre la pobresa, i fomentar la nutrició, la salut, la inclusió, l'educació i l'aprenentatge del conjunt de la societat valenciana, i, en això està compromesa de manera activa tota la comunitat portuària valenciana”.