Valenciaport i Noatum Terminal ja són un referent per la seua eficiència energètica
El director general de l'Autoritat Portuària de València (APV), Francesc Sánchez; i el director de Noatum Container Terminal València (Noatum CTV) han rebut de mans de Jorge Aldegunde, director general del Grup Lloyd's Register Espanya la certificació del compliment d'ambdues empreses de la norma UNE-ISO 50001 de sistemes de gestió d'eficiència energètica. Aquesta norma estableix les pautes de gestió, criteris, objectius i indicadors que les grans empreses que obtenen aquest reconeixement s'exigeixen en matèria mediambiental.
Amb aquesta certificació, Noatum CTV i la APV garanteixen que compleixen totes les disposicions legals en matèria energètica mitjançant el control de les seues fonts d'energia i la reducció d'emissions directes i indirectes d'efecte hivernacle, una de les principals causes del canvi climàtic. Però a més, s'obliguen a revisions anuals dels seus resultats i dels seus sistemes de gestió, quan podrien optar a realitzar aquests mesuraments cada quatre anys; el mínim legal que la llei exigeix per a empreses com l'APV i Noatum CTV.
En l'acte de lliurament de les certificacions, el director general de Grup Lloyd's ha donat l'enhorabona i ha declarat "estar encantat de fer lliurament d'aquest certificat a dues companyies com Noatum i Valenciaport, que han optat per la certificació en la cerca de l'eficiència energètica". A més, ha destacat que en tots dos casos, "s'ha aconseguit el certificat a través de la gestió de processos".
Per la seua banda, Francesc Sánchez, ha mostrat la seua satisfacció en rebre el certificat i ha recordat "el compromís històric de la APV per la cura del medi ambient i l'obligació moral que té de retornar a les futures generacions un entorn igual o millor que el que ens hem trobat". En aquest sentit, ha destacat que amb aquesta acreditació, l'APV fa un pas més en la seua filosofia de treball i "posa en relleu el compromís existent". El director general de l'APV ha felicitat a Noatum i ha subratllat que ambdues companyies "estan alineades en la política de gestió mediambiental".
Gustavo Ferrer, director de Noatum Container Terminal València ha posat de manifest "la preocupació històrica de Noatum per la cura del medi ambient i per la reducció de l'impacte mediambiental" i en aquest sentit ha destacat la seua estreta col·laboració amb l'APV en diferents projectes. D'altra banda, ha subratllat que el certificat suposa per a Noatum un gran pas, però hem de seguir treballant".
Finalment, ha volgut agrair el treball de tots els equips, "que han fet possible rebre aquesta acreditació".
Compromís Noatum
Durant els últims anys, i en línia amb la Política Ambiental de l'Administració, Noatum CTV ha desenvolupat inversions de rellevància que han permès la reducció dels seus consums i per tant el seu impacte a nivell d'emissions. Una acció que ha suposat la incorporació de diverses iniciatives en cerca de l'eficiència i el respecte de l'entorn, aconseguint així albergar i realitzar proves pilots i ser seu dels projectes sobre medi ambient i eficiència energètica que han nascut de l'administració portuària, tals com ECOPORT, ECOPORT II, EFICONT, GREEN CRANES o SIGA TERMINAL.
Cal destacar que ha sigut la primera Terminal del port de València a certificar-se en ISO 50001, alineant la seua estratègia amb la generada per l'Autoritat Portuària de València, aconseguint ambdues organitzacions aquesta certificació.
Així, Noatum CTV avança en el seu compromís amb la societat i el seu entorn. A aquest certificat cal afegir-li els certificats ISO-9001 en Gestió de Qualitat; OHSAS 18001 en Gestió de la Seguretat i Salut dels Treballadors; gestió de la Seguretat d'acord al codi ISPS; ISO 14001 en Gestió Ambiental; EMAS; ISO 14064 sobre Càlcul de Petjada de Carboni, registrant aquesta petjada en el ministeri d'Agricultura i Pesca , Alimentació i Medi ambient; compliment del Referencial de qualitat de ports de l'estat, compliment del conveni de bones pràctiques de l'APV i ISO 27001 en Seguretat de la Informació.
Els plans de la APV
Per la seua banda, l'Autoritat Portuària de València amb la ISO50001 reforça el seu reconeixement internacional com a referent europeu en gestió ambiental en l'àmbit portuari liderant diversos programes de cooperació portuària com Ecoport II, implantat en les empreses que operen en els ports de València, Sagunt i Gandia per a sensibilitzar a la comunitat portuària en la importància d'integrar l'activitat portuària amb el desenvolupament sostenible. Climeport, programa europeu liderat per l'APV en el qual van participar els principals ports del Mediterrani amb l'objectiu de contribuir a pal·liar els efectes del canvi climàtic. Greencranes, que ha tingut per objectiu analitzar les diferents alternatives tecnològiques ecoeficients que permeten reduir els gasos d'efecte hivernacle i partícules contaminants en els ports. I Greenberth, que té per objectiu fomentar l'accés de les pimes expertes en energia a les oportunitats que ofereix el sector portuari cap a la implantació de solucions de millora de la gestió energètica i la implantació d'energies renovables.