Valenciaport mostra els avantatges del Corredor Càntabre – Mediterrani a empresaris de Navarra i La Rioja
El director general de l'Autoritat Portuària de València (APV), Francesc Sánchez ha participat en la presentació de l'estudi "La demanda potencial de transport de mercaderies en el Corredor Cantàbric-Mediterrani" a Navarra i La Rioja. Les jornades, organitzades per la Confederació Empresarial Valenciana, han comptat amb la presència de la Confederació d'Empresaris de Navarra i de la Federació d'Empresaris de La Rioja. Aquestes trobades tenen per objectiu la potenciació del transport ferroviari a través de la connexió Càntabre-Mediterrani, on la millora de l'eix entre Saragossa, Teruel i Sagunt juga un paper fonamental.
Durant la trobada, Francesc Sánchez ha explicat que Valenciaport és la principal infraestructura de serveis logístics per a empreses exportadores i importadores d'Espanya ja que canalitza el 40% del tràfic total de import-export del país. Així mateix, ha destacat que l'APV està treballant per a ampliar el hinterland del recinte i, per això, comunitats com Aragó, Navarra, La Rioja i el País Basc, resulten vitals posat que, entre elles, aglutinen al voltant de 700.000 contenidors de import-export a l'any.
En aquest sentit, Francesc Sánchez ha defensat la necessitat de disposar de connexions òptimes amb el port de Bilbao i amb la cornisa cantàbrica per al que resulta imprescindible la millora del corredor Càntabre-Mediterrani. La importància estratègica d'aquest corredor ferroviari queda patent en l'estudi elaborat per la Confederació Empresarial Valenciana que estableix una demanda potencial d'aquest corredor d'entre 48 i 54 trens setmanals. De fet, les primeres inversions que ha realitzat Adif en el tram València-Saragossa ja han fet efecte com ho demostra el fet que la factoria de Figueruelas haja reprès el traçat ferroviari per Terol per al transport dels seus vehicles Citroën C3 Aircross fins al port de València.
La jornada va tenir un gran acolliment entre els empresaris navarresos i de La Rioja que es van interessar per les oportunitats que ofereix el port de València per a connectar les seues mercaderies amb més d'1.000 ports dels cinc continents a través dels seus més de 100 línies regulars.
Línia València-Saragossa
L'APV ja ha signat un conveni amb Adif per a destinar 13,6 milions d'euros per a la millora, ampliació i construcció de 7 apartadors amb capacitat per a atendre trens de fins a 750 metres de longitud. En concret, els projectes previstos afecten a les estacions d'Estivella-Albalat, on es perllongaran 140 metres la via 3; les estacions de Xèrica-Viver i de Barraques, on es perllongaran 339 metres la via 2; l'estació de la Pobla de Valverde, on es perllongarà 180 metres la via 3; l'estació de Terol, on es perllongarà 273 metres la via 3; l'estació de Ferreruela de Hueva, on està previst perllongar 810 metres la via 5; i l'estació de Cariñena, on es preveu perllongar 260 metres la via 7. En tots els projectes es preveu modificar les instal·lacions de seguretat i comunicacions de les respectives estacions.
En aquests moments, els projectes dels apartadors ja es troben en fase de redacció per part d'Adif i està previst que isquen a licitació durant el primer semestre de 2018, de manera que les obres estiguen concloses a la fi de 2018 o principis de 2019. L'APV també preveu destinar altres 40 milions d'euros per a actuacions de millora en aquesta línia ferroviària, que encara es troben pendents de consignar.
Així mateix, l'APV també ha signat un conveni amb Adif per a la creació d'un accés ferroviari directe al port de Sagunt per al qual està previst una inversió de 31,5 milions d'euros, dels quals, 20 milions d'euros els aportarà l'Autoritat Portuària de València i els 11,5 milions d'euros restants procediran del Programa Operatiu Creixement Sostenible dels fons FEDER.