elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els valencians, els donants solidaris que segueixen “donant” vida

Els valencians, els donants solidaris que segueixen “donant” vida
  • Solo en el que portem d'any s'han realitzat 276 trasplantaments a l'Hospital la Fe de València, fins i tot a xiquets

MÉS FOTOS
Els valencians, els donants solidaris que segueixen “donant” vida - (foto 2)

Des de gener a octubre de 2019, l'hospital La Fe ha realitzat 62 trasplantaments pulmonars, 28 de cor, 88 de fetge i 92 renals. Dels trasplantaments renals, 11 han sigut infantils, 6 combinats amb pàncrees, 2 amb fetge i 11 amb donació de viu.

L'Hospital La Fe és, actualment, un dels centres espanyols acreditats per a realitzar quasi qualsevol tipus de trasplantament d'òrgans i teixits i per això ha reunit l'equip de Coordinació de Trasplantaments del centre sanitari i professionals de l'Administració de Justícia de València en una jornada per a abordar el paper de totes dues parts en el programa de donació i trasplantaments de l'Hospital La Fe i dels altres centres de la Comunitat Valenciana.

L'objectiu principal de la trobada és intercanviar coneixements entre els professionals de Coordinació de Trasplantaments i de l'Administració de Justícia de València amb la finalitat de millorar l'entesa entre totes dues parts amb el coneixement de les seues formes de treball.

Tal com ha destacat el doctor Manuel Ballester, director mèdic de l'Hospital La Fe, “a partir de 2013 s'ha produït a Espanya i a la Comunitat Valenciana un augment en les donacions de prop del 40%. Això es deu, sobretot, a canvis legislatius rellevants que ens han conduït a realitzar modificacions en els protocols de donació de viu i permés el desenvolupament de la donació en asistolia”.

Així, aquests canvis han suposat un treball molt important entre els professionals de la sanitat i els de Justícia, amb l'objectiu de reorganitzar els protocols medique-legals de donació de viu i de sol·licitud d'autorització judicial en les donacions en asistolia, per les característiques específiques d'aquesta mena de donació.

Entre els temes tractats, el doctor Rafael Zaragoza, director del programa de trasplantaments de la Comunitat Valenciana, ha assenyalat la visió de la coordinació davant el donant judicial. Per un altre, Marta Donet, lletrada de l'Administració de Justícia, ha ressaltat les funcions dels lletrats en el programa de donació i trasplantaments, mentre que, César Calve, Jutge Degà de València, ha abordat el paper del jutge en la donació de viu. A més, la doctora Elvira Garrido-Lestache, directora de l'Institut de Medicina Legal de València, ha explicat la importància del papermèdic forense en la donació d'òrgans.

De la mateixa manera, Juan Luís Benito, Jutge d'Instrucció de València, ha afegit les causes de la negativa judicial a la donació. Aixímateix, el doctor Juan Galán, Coordinador de Trasplantaments de l'Hospital La Fe, al costat de la resta dels professionals presents, ha retut homenatge al Jutge Pedro Viguer Soler, anterior Jutge Degà de València, per la seua gran labor d'unió entre els professionals d'Administració de Justícia i Coordinació de Trasplantaments de l'Hospital La Fe.

“Vull destacar, sobretot, l'enorme predisposició i col·laboració dels quatre jutjats de primera instància de València per la gran faena realitzada i les facilitats mostrades per a agilitar i simplificar les donacions de viu”.

En aquest sentit, el doctor Galà ha volgut ressaltar que la labor del jutge Viguer, i dels seus companys jutges, lletrats i forenses, ha sigut fonamental per a facilitar el treball dels professionals de la justícia i el trasplantament davant els reptes que ens plantejaven a totes dues institucions les noves formes de donació com són la de viu i en asistolia fonamentalment.

Pujar