València rep sis vegades més transferències autonòmiques per a pagar servicis que en 2015
Sanjuán: “Es vital que l'administració autonòmica i l’Ajuntament tinguem pressupostos de recuperació i que siga en el mateix termini”
L'Ajuntament de València ha rebut sis vegades més transferències de la Generalitat Valenciana per a finançar servicis i inversions en 2021 que en 2015, quan les arques municipals van ingressar un total de 14,8 milions d'euros procedents de l'administració autonòmica. Sis anys després, la xifra s'ha multiplicat i la previsió es que les transferències arriben als 99 milions d'euros al tancament de l'exercici.
El regidor d'Hisenda, Borja Sanjuán, ha destacat que les aportacions de la Generalitat “no han deixat de créixer gradualment des de 2015, quan es va produir el canvi de govern en les dos institucions. En 2016 la xifra es va situar en 22,8 milions i va passar a 32 milions en 2017. En 2018 la quantitat va augmentar fins als 56 i en 2019 va arribar a 68 milions. En 2020 el muntant va ser de 70 milions d'euros i enguany s'han confirmat ja 82 milions transferits i està previst que la xifra total en finalitzar l'exercici supere els 99 milions”.
“Este 2021 es confirma que la Generalitat ha multiplicat por sis les transferències que fa a l'Ajuntament de València. Hem passat d'ingressar menys de 15 milions d'euros en 2015 a llegar quasi a la xifra de 100 milions. Por això es tan important que en el procés que estem ara d'elaboració de pressupostos, tinguem la certesa que s'aprovaran i com més prompte millor els Pressupostos de la Generalitat”, ha subratllat Sanjuán.
En este sentit, l'edil, ha recalcat la importància que s'aproven els comptes de la Generalitat de 2022: “Cada Pressupost del Botànic ha suposat una millora i importants recursos per a la ciutat de València i es molt important perquè hi haja pressupostos de la ciutat de València que també haja pressupostos del Botànic. Treballem en la mateixa direcció, i fer-ho així nos ha fet més forts a les dos administracions”.
Les transferències a la ciutat tenen com a finalitat la prestació de servicis o el finançament d'inversions. En 2021 el consistori ha rebut 59,7 milions per a sufragar 31 servicis i 39,6 milions per a desenvolupar 10 projectes. Estes xifres contrasten con les registrades en 2015, quan pràcticament el total de transferències (14,8 milions), va anar per a mantindre 22 línies de servicis municipals. Només es va incorporar una partida de 4.345 euros per al pla d'accessibilitat a les platges.
El Pla Resistir
La partida més important enguany finançada amb fons autonòmics correspon al Pla Edificant, que compta con un pressupost a la ciutat de 24,2 milions d'euros per a invertir en la reforma i la construcció de centres educatius. El Pla Resistir disposa de 18 milions d'euros i el Pla Confiança, 9,8. A més, hi ha confirmats altres 1,4 milions per a actuacions en el Cabanyal-Canyamelar. Por el que respecta als servicis, el conveni de Servicis Socials compta amb una aportació autonòmica de 15 milions i això de l'Entitat de Sanejament con una altra de 7,2 milions.
Estes quantitats, ha subratllat el regidor d'Hisenda, “es troben molt allunyades dels 5,4 milions d'euros que es van destinar a Servicis Socials en 2015 o a l'Entitat de Sanejament, que es va quedar amb una aportació de la Generalitat de 3 milions. Eixe any, el finançament autonòmic per a planes de suport a l'ocupació va ser de 257.000 euros, una quantitat que en 2021, con els governs del Botànic en la Generalitat i del Rialto a l'Ajuntament ha superat els sis milions d'euros”.
Sanjuán ha insistit en la necessitat de tirar endavant els pressupostos en un context de pandèmia que ha afeblit la situació de moltes pimes, autònoms i famílies. “Sense pressupost de la Generalitat en 2021, por exemple, no hi hauria hagut Pla Resistir i no hauríem pogut ser la ciutat que més ajudes a donat a les pimes i als autònoms que estaven afectats por la covid. O sense pressupostos en la Generalitat, en el 2022 no podríem ingressar uns diners molt importants per a atendre les conseqüències socials de la pandèmia. Per tant, es vital que tant l'administració autonòmica com l'Ajuntament treballem de la mà i tinguem els dos pressupostos de recuperació i els tinguem en el mateix termini”, ha conclòs el regidor d'Hisenda.