València i Turisme col·laboren en un protocol per a evitar l'intrusisme en la professió de guies turístics
L'objectiu de l'acord és “l'erradicació de l'exercici deslleial i clandestí de l'activitat de guia oficial de turisme a la ciutat”
La Junta de Govern Local ha aprovat este divendres el text del protocol dirigit a evitar l'intrusisme i la competència deslleial en el camp de la professió de guies turístics. Es tracta d'un acord entre l'Ajuntament i la Conselleria d'Innovació, Indústria i Turisme, “per a la col·laboració en el desenvolupament d'accions contra l'intrusisme”.
El portaveu del govern local, el regidor Juan Carlos Caballero, ha informat sobre esta decisió de la Junta, en acabar la sessió ordinària que s'ha celebrat este matí. Precisament, el mes d'abril passat, la regidora de Turisme, Innovació i Captació d'Inversions, Paula Llobet, va anunciar, acompanyada per la vicepresidenta de l'Associació de Guies Oficials de Turisme de la Comunitat Valenciana, Vanessa Xirivella, l’elaboració d’un decàleg de bones pràctiques dirigit a promoure el turisme responsable, sostenible i respectuós a la ciutat de València.
Entre els punts d'este decàleg, destaquen aspectes com la reducció dels grups turístics acompanyats per guies oficials a 25 persones en tota la ciutat i a 20 persones a Ciutat Vella, una de les zones urbanes més visitades. Amb el protocol el text del qual s'ha aprovat hui, i que serà signat en breu per les dos administracions, local i autonòmica, es fa un pas més en la protecció d'esta activitat especialitzada.
El text arreplega les directrius del Pla d'Inspecció previst en la Llei 15/2018, que establix l'habilitació d'un programa d'intrusisme en el camp de les persones que exercixen la professió de guies de turisme, amb l'objectiu d'establir un major control d'esta activitat. L'objecte de la col·laboració és, tal com diu el protocol, “establir un marc estable de cooperació entre les dos administracions amb l'objectiu de millorar i aconseguir major eficàcia en el control i erradicació de l'exercici deslleial i clandestí de l'activitat de guia oficial de turisme a la ciutat de València”.
Control disciplinari: inspecció i sancions
Per a això, l'Ajuntament de València realitzarà les labors de suport a la inspecció turística a partir de les dades que es faciliten pel Servici Territorial de Turisme de la ciutat. Cada any, les parts implicades definiran les accions de cooperació a desenvolupar, amb el cronograma corresponent, que es reflectiran en el Pla d'Inspecció de cada exercici. Es tracta d'actuacions com la realització de jornades informatives sobre la normativa turística aplicable a la professió de guia oficial de turisme (a càrrec de la Conselleria), o el control disciplinari (a càrrec de la Policia Local, que podrà sol·licitar a les persones prestadores del servici professional de guia de turisme dades com la identificació amb nom i DNI de la persona que realitza el servici, títol habilitant per a l'exercici de l'activitat professional, telèfon i mail , domicili i, empresa per a la qual presta els servicis, CIF i domicili social.
La Direcció General de Turisme de la Conselleria facilitarà a la Policia Local de València un model de fitxa en la qual s'arreplegaran les dades indicades en l'apartat anterior, així com les observacions i referències normatives necessàries per a recaptar la informació. El procediment podrà donar lloc a l'obertura de diligències prèvies, procediment sancionador o arxivament de les actuacions.
Les dos administracions es comprometen a la comunicació i intercanvi reciproco d'informes, documents, propostes, etc que es generen. La col·laboració tindrà una duració prevista d'un any, prorrogable anualment de manera tàcita per les parts. A més, es constituirà una comissió per al seguiment i avaluació de l'activitat inspectora.