València, triada per a la vicepresidència de la plataforma global de Nacions Unides sobre virtualització de ciutats
L'agència de Nacions Unides UIT ha anunciat la posada en marxa d'una nova iniciativa global de mons virtuals per a donar suport al desenvolupament sostenible i la millora de la vida urbana.
València ha sigut seleccionada per a sumar-se al comité executiu de l’“Iniciativa Global sobre Virtualització de Mons: descobrint el CitiVerse” en qualitat de vicepresidenta. Tal com ha explicat la regidora d'Innovació, Paula Llobet, “la ciutat ha sigut triada pel nostre lideratge en estes tecnologies disruptives, pel lideratge com Smart City i per la nostra transformació digital”. És l'única ciutat espanyola que formarà part d'esta plataforma internacional, impulsada per Unió Internacional de Telecomunicacions (UIT), el Centre Internacional de Computació de les Nacions Unides (UNICC) i Digital Dubai.
L'elecció de València constituïx una important fita, ja que es tracta d'una iniciativa que exercirà un paper crucial en el desplegament d'estes tecnologies a escala mundial i podrà anticipar quin serà l'impacte en la societat i en la millora de la vida a les ciutats. València tindrà un paper protagonista en esta iniciativa, que servirà de plataforma global per a fomentar el desenvolupament sostenible de les urbs a través de mons virtuals oberts, interoperables i innovadors que les persones, les empreses i els servicis públics podran utilitzar de manera segura i de confiança. L’objectiu és definir normes i principis per a guiar la governança de solucions de metaverso en ciutats, en àrees com la planificació urbana, l'educació i els servicis municipals.
Congrés UN Virtual Worlds Day
L'elecció s'ha donat a conéixer en el marc del congrés “UN Virtual Worlds Day”, que s'ha celebrat a la ciutat suïssa de Ginebra, en el qual la regidora de Turisme, Innovació i Captació d'Inversions, Paula Llobet, ha presentat els projectes tecnològics més destacats que s'estan desenvolupant a València en el marc de l'estratègia “València Innovation Capital”. El congrés, organitzat per la Unió Internacional de Telecomunicacions (UIT) i 17 agències de les Nacions Unides, ha reunit experts mundials en les tecnologies més disruptives de l'àmbit públic, la indústria, l'educació i la societat civil.
Este esdeveniment pioner, que té com a objectiu destacar el poder transformador dels mons virtuals com el metavers i la computació espacial per a aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), ha congregat líders governamentals i professionals de l'àmbit tecnològic de tot el món, que estan treballant activament en els desafiaments reguladors i de polítiques que plantegen.
Durant la seua ponència, la regidora ha destacat la ferramenta dels bessons digitals per a “fer representacions virtuals de les nostres ciutats, la qual cosa resulta molt útil a l'hora de la presa de decisions ja que incrementa l'eficiència i reduïx costos”. “Per exemple –ha explicat- ja estem treballant en un bessó digital del Palau de Congressos que ens ajudarà a ser molt més eficients i sostenibles en la gestió”.
Llobet ha incidit en la importància de la tecnologia per a aconseguir que les ciutats siguen més sostenibles i resilients, i ha concretat que “gràcies als bessons digitals ja estem treballant perquè les xarxes d'aigua, electricitat i transport puguen ser monitorades i gestionades d'una manera més eficient, i puguen donar una resposta més ràpida a problemes o emergències”.
A més, Paula Llobet ha explicat que “pel que fa a mobilitat, els bessons digitals poden analitzar l'estat de la circulació i predir embossos o realitzar simulacions de diferents escenaris sense riscos físics, ajudant a avaluar l'impacte de les decisions abans d'implementar-les a peu de carrer. També poden promoure l'educació i la capacitació, millorar l'accés als servicis públics i donar suport a la governança participativa”.
Durant la intervenció, la regidora ha destacat que la seu del primer Consorci d'Infraestructures Digitals Europees del Bessó Digital i el Citivers, EDIC, està situat a la ciutat de València, concretament en les instal·lacions municipals de La Farinera, que és també la seu d'un altre consorci europeu per a imatge mèdica per al tractament del càncer.
Tal com ha recordat la delegada d'Innovació, “el fet que el consorci europeu que gestionarà les infraestructures digitals d'aspectes tan disruptius com els bessons digitals i el citiverso tinga la seu a València obri un ampli ventall d'oportunitats per a tot l'ecosistema, tant públic com privat de la ciutat”. Llobet ha conclòs, subratllant que “treballarem en projectes de gran envergadura en l'àmbit europeu, com la reconstrucció d'Ucraïna a través de la planificació urbana virtual”.
Les persones assistents a l'esdeveniment han pogut conéixer també Citcom.ai, un dels projectes estrela d'Intel·ligència Artificial, en el qual València lidera el Node Sud d'Europa. Es tracta d’un projecte que facilita l'experimentació i validació de solucions innovadores basades en IA per a abordar reptes urbans i millorar la qualitat de vida en ciutats europees, la qual cosa contribuïx a impulsar una Europa més sostenible, intel·ligent i resilient.