elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València s'uneix en Les Naus per a crear una aliança per una ciutat sostenible

València s'uneix en Les Naus per a crear una aliança per una ciutat sostenible
  • L´alcalde de València advoca en Las Naves per una ciutat amable, solidària, amb cohesió social, verda i impulsora de la soberania alimentària

MÉS FOTOS
València s'uneix en Les Naus per a crear una aliança per una ciutat sostenible - (foto 2)

L'alcalde de València i l'agricultora Mireia Vidal han sigut els protagonistes del debat amb el qual ha començat en el centre Las Naves la Jornada Aliança per una Ciutat Sostenible, organitzada per les regidoria d'Energies Renovables i Canvi Climàtic dins del marc de València Canvia pel Clima!. El diàleg entre la primera autoritat de la ciutat i la jove agricultora ha estat moderat per la periodista Maria Josep Picó i han assistit al mateix els regidors d'Emergència Climàtica i Transició Energètica, Alejandro Ramón, i el d'Innovació i Gestió del Coneixement, Carlos Galiana.

«Ha sigut un debat sobre la sostenibilitat de la ciutat bastant concretat en els temes d'agricultura i alimentació, amb aspectes com el de la possibilitat de la venda directa. A València estem treballant en la direcció de la sostenibilitat i en una estratègia de ciutat en la qual l'alimentació és important, com demostra la col·laboració permanent amb la FAO a través del Centre Mundial d'Alimentació Urbana Sostenible (CEMAS)», ha manifestat Joan Ribó en finalitzar el debat inclòs en 'una jornada l'objectiu de la qual és treballar de manera coordinada amb la societat civil organitzada de València per a buscar una ciutat sostenible, saludable i que avança cap a un nou model que aposta per la transició energètica.

«L'alimentació afecta en primer lloc a la salut, però també a qüestions mediambientals i de canvi climàtic. Les dades reflecteixen que una tercera part dels gasos d'efecte d'hivernacle produïts en el món són deguts al sistema agroalimentari, i per tant tot el que siga avançar en agricultura de proximitat, de quilòmetre zero, en producció agroecològica i en alimentació menys basada en carns i més basada en vegetals, influirà directament en la sostenibilitat ambiental», ha afegit Joan Ribó, qui en el transcurs del debat ha advocat per una ciutat amable, solidària, amb cohesió social, descentralització de servicis , on cada vegada es camine més i s'use més el transport públic o la bicicleta, que respecte el seu patrimoni cultural i «amb un mur verd voltant que impedisca que continue creixent. Amb 800.000 habitants crec que té de sobres».

La jove agricultora Mireia Vidal, veïna de La Punta, ha defensat una València que «tanque les ferides que continuen obertes, no visca d'esquena a l'horta i potencie la seua part rural». L'alcalde, per part seua, s'ha referit en eixe sentit a iniciatives com la d'impulsar a Castellar Oliveral un mercat a semblança de la Tira de Comptar, i en el transcurs del debat han eixit assumptes com «De l'Horta a la Plaça», els horts urbans, la venda directa, la re naturalització d'espais, la preservació de l'Albufera, l'autoconsum elèctric o la pròxima conversió en zona de vianants de la plaça de l’Ajuntament, «que suposarà un canvi significatiu a la ciutat». Joan Ribó ha advocat pel cooperativisme, per potenciar la venda electrònica de productes agrícoles i per «conservar la cultura tradicional i històrica de l'agricultura»

Després d'este debat, la jornada ha continuat amb diverses activitats de conscienciació i diàleg per a posar sobre la taula diversos punts de l'Agenda 2030 i els Objectius del Mil·lenni. Així mateix s'han desenvolupat tallers simultanis dirigits per experts que busquen la participació i posada en comú d'opinions de tots els participants. Es parlarà de la transició energètica per a marcar un full de ruta cap als compromisos en estalvi i eficiència energètica, autoconsum i eliminació de la pobresa energètica; de sostenibilitat mediambiental de la ciutat i la seua naturalització per a identificar i reunir propostes per a donar forma a una estratègia de València com a ciutat verda; i d'una ciutat saludable –actualment en marxa- lliure de contaminació.

Les conclusions i recomanacions extretes dels tres tallers seran incorporades en el disseny participatiu i en els fulls de ruta cap a la transició energètica i per a crear una estratègia de solucions basades en la naturalesa enfront del canvi climàtic. Cal assenyalar que ja s'ha començat a treballar en aquest últim punt en coordinació amb altres ciutats europees amb els Projectes H2020 i GrowGreen.

Durant la jornada també es durà a terme una acció mediambiental in situ amb la construcció de refugis per a fauna.

Esta jornada en Las Naves és un primer pas cap a una nova edició de l'esdeveniment mediambiental Vàlencia Canvia pel Clima! El diumenge 14 de juny el Jardí del Túria serà de nou el punt de trobada de centenars de persones interessades en una ciutat sostenible, la transició energètica i la lluita contra el canvi climàtic.

Pujar