València s'incorpora a la Xarxa Europea de Living Labs amb el seu projecte “Persones innovant per a persones”
El projecte valencià se suma a les accions d'experimentació que es podran traccionar a través de Las Naves + La Farinera, el Sandbox Urbà de València i el TEF – Testing & Experimentation Facility
La regidora d'Innovació, Paula Llobet, ha destacat que formar part d'esta xarxa “és una gran oportunitat i un reconeixement al nostre treball com a ciutat de referència en innovació”
La Xarxa Europea de Living Labs (ENoLL), que compta amb prop de 170 membres, és l'instrument fonamental per a fomentar el disseny i desplegament a Europa
L'Ajuntament de València ha sigut triat per la Xarxa Europea de Living Labs (ENoLL) per a formar part del principal moviment de ciutats en l'àmbit europeu que estan impulsant iniciatives d'experimentació baix les lògiques de funcionament dels Living Labs. Amb 167 membres actius de 40 països, majoritàriament d'escala europea, esta xarxa és l'instrument fonamental per a fomentar el disseny i desplegament a Europa.
La xarxa és una associació internacional independent i sense ànim de lucre de referència. El seu objectiu és fomentar el desenvolupament global dels Living Labs com a ecosistemes d'innovació oberta basats en la cocreació i la col·laboració transfronterera i intersectorial.
La regidora de Turisme, Innovació i Captació d'Inversions, Paula Llobet, ha destacat que “entrar a formar part d'esta xarxa europea és una gran oportunitat per a la ciutat de València i un reconeixement al nostre treball com a ciutat de referència en innovació. Podrem mostrar a escala internacional les nostres possibilitats com a urbs laboratori i el potencial del nostre ecosistema emprenedor per a trobar solucions als problemes reals als quals hem d'enfrontar-nos com a societat i com a ciutadans”.
Al costat dels Sandbox i els Testbeds, els Living Labs formen part de la tríada d'espais d'experimentació que la Comissió Europea ha definit com a prioritaris per a tractar d'impulsar polítiques d'experimentació innovadora per part dels Estats membre baix lògiques de col·laboració publicoprivades.
En concret, els Living Labs destaquen per tractar de crear, provar i escalar solucions innovadores en entorns reals, situant en el centre d'este procés als agents de l'ecosistema d'innovació, inclosa la mateixa ciutadania, mitjançant fórmules de cocreació en el disseny i desplegament d'estes solucions.
En este context, València va postular el mes de novembre passat la seua candidatura per a poder formar part d'esta xarxa. Segons ha explicat Llobet, “Persones innovant per a persones” és un projecte on “s'ha posat en valor la idea de fer de València una ciutat laboratori mitjançant la creació d'espais d'experimentació, infraestructures públiques i processos dissenyats per a experimentar amb noves solucions, servicis i productes que siguen desenvolupats per l'ecosistema innovador, així com per la ciutadania, i que requerisquen ser provats en condicions reals”.
Baix esta ambició, el projecte valencià de Living Lab és el resultat de sumar les capacitats de tres iniciatives que s'estan impulsant simultàniament a la ciutat: l'orientació del centre públic d'innovació Las Naves + La Farinera cap a la seua conversió en un Living Lab; el desplegament del Sandbox Urbà de València, com un de les primeres experiències de Sandbox urbà en l'àmbit europeu i, finalment, la ubicació a València del TEF – Testing & Experimentation Facility, un dels tres laboratoris d'este tipus que es crearan a Europa, en este cas centrat en la IA.
En l'avaluació positiva realitzada per ENoLL a la candidatura valenciana s'ha destacat que el projecte de Living Lab de València és sòlid i atractiu, amb els servicis i activitats d'experimentació posats a la disposició del seu ecosistema innovador per a la generació de valor. Així mateix, s'ha posat de manifest els exemples reals de testatges ja desplegats amb èxit; els mecanismes d'atracció d'agents ja desplegats per a la seua incorporació a les diferents iniciatives i recursos que conformen el Living Lab; l'experiència i multidisciplinarietat de l'equip humà responsable de la gestió de la iniciativa i el robust model de governança en el qual s'incardina esta iniciativa, alineat amb l'estratègia global de desenvolupament de la ciutat i amb altres marcs com la mateixa Capitalitat Verda.
Esta incorporació suposa una fita positiva per a València, ja que podrà accedir a una sèrie de recursos i servicis que s'oferixen des d’ENoLL, amb especial menció a programes formatius en matèria de polítiques públiques d'innovació dissenyats a mesura de les necessitats de cada membre; grups de treball ja existents i conformats per diferents Living Labs membres segons les seues demandes i interessos o esdeveniments i visites en les quals s'organitzen diferents activitats de networking.